2e68c29c b5fb 4a4e 98c8 53de09bf5549

Jean-Louis Leconte

Une pierre dans la bouche (A Stone in the Mouth)

Regisseur Jean-Louis Leconte Componist Egisto Macchi Met Harvey Keitel, Michel Robin, Richard Anconina
Editie 1984
105' - 1983 - Drama, Komedie - Taal: Frans

JEAN-LOUIS LECONTE
Deze in 1948 geboren licenciaat in ekonomie vie! in 1975 op met een kortfilmpje genaamd CHALEURS D'ETE en debuteerde in 1977 met een goed onthaalde L'OMBRE ET LA NUIT. Nadien werkte hij een tijdje voor de grote firma Gaumont en maakte in 1981 een kompilatie over de publiciteitsfilm TRENTE SECONDES POUR REVER genaamd. UNE PIERRE DANS LA BOUCHE is één van de meest miskende Franse films van het voorbije jaar.

Une Pierre dans la Bouche
UNE PIERRE DANS LA BOUCHE is een van de betere Franse thrillers (polars zoals men tegenwoordig in Frankijk zegt) die vorig jaar uitgekomen zijn ; overschaduwd door andere met veel meer publiciteit uitgebrachte maar daarom niet betere politiefilms geraakte hij echter te vlug en ten onrechte in de vergeethoek. Nochtans heeft UNE PIERRE DANS LA BOUCHE benevens zijn filmische kwaliteiten nog een paar andere troeven waarmee hij zich onderscheidt in de Franse produkties: de hoofdakteur is een Amerikaan - in Frankrijk is dat een referentie - en de film is geschreven door Gérard Brach, de beroemde scenarist van ondermeer talrijke Polanski-films. UNE PIERRE DANS LA BOUCHE speelt zich af in een groot statig landhuis aan de boord van de Atlantische Oceaan, op een afgelegen strand. Op een nacht geraakt er een man verdwaald. Hij is uitgeput en gekwetst. Hij wordt door twee andere mannen achtervolgd die het duidelijk op zijn leven gemunt hebben. Hij dringt in het huis binnen om zich te verstoppen. Tot zijn grote verbazing botst hij daar op een oudere, slechtziende man. Het is de heer des huizes; verwondingen opgelopen tijdens de oorlog hebben hem blind gemaakt. De konfrontatie blijft niet uit. Aan de ene kant de oude man die niets ziet maar spreekt, aan de andere kant de vluchteling die wel ziet maar niets kan zeggen omdat hij geen Frans kent. De volgende ochtend meldt er zich echter onverwachts een neef van de oude man aan. Hij heeft zijn vriendinnetje mee ...

UNE PIERRE DANS LA BOUCHE is een zeer sfeervolle film. Dit is voor een groot stuk te danken aan de benauwende lokaties die schitterend gebruikt werden door de veteraan-kameraman Henri Alekan. Regisseur Leconte heeft met deze film bewezen een van de grote beloftes te zijn van de nieuwe generatie Franse filmers. Niemand minder dan Noël Simsolo (zie elders in deze kataloog) heeft de film ingeleid in het pressbook : "UNE PIERRE DANS LA BOUCHE is een film die van intelligentie en emotie getuigt, zonder te vervallen in het stereotype en gemakkelijke. Het is een lijnrechte en lyrische film die gebaseerd is op een voorvalletje uit een klassiek genre : de thriller".

(Dirk De Meyer)

Image gallery

B4ea1a5a 4e91 4b23 837b 66de86da8ea4
2e68c29c b5fb 4a4e 98c8 53de09bf5549

Generiek

Regisseur

Jean-Louis Leconte

Componist

Egisto Macchi

Met

Harvey Keitel, Michel Robin, Richard Anconina

Scenario

Jean-Louis Leconte, Gérard Brach

Cinematograaf

Henri Alekan

Monteur

Geneviève Letellier

Producent

Jean-Louis Leconte

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Saoedi-Arabië, Frankrijk

Jaar

1983