09 20 okt. '24
E01ccf06 36cb 4c1e 96bd f6d311e81f1d

Theo Angelopoulos

Ulysses' Gaze (To vlemma tou Odyssea)

Editie 2021
176' - 1995 - Drama - Taal: Macedonisch, Duits, Albanees, Koerdisch, Servisch, Engels, Roemeens, Bulgaars, Grieks
Regisseur: Theo Angelopoulos Componist: Eleni Karaindrou Met: Harvey Keitel, Erland Josephson, Maia Morgenstern
Met deze film, opgedragen aan de Italiaanse acteur Gian Maria Volonte (die aanvankelijk de hoofdrol zou vertolken maar net voor de opnamen verleed) en openend met een citaat van Plato, verruimt Angelopoulos zijn blik en kijkt hij naar de Balkanlanden, naar hun recente verleden en ook naar vandaag (1995) en de slachting van zoveel onschuldigen in Sarajevo.
Een naar Amerika uitgeweken Griekse filmmaker keert terug naar zijn geboortestad en onderneemt een zoektocht naar de verloren gewaande eerste films van de gebroeders Manakis, de Lumières van de Balkan. Een tocht te voet, per taxi, per boot waarbij hij vele grenzen oversteekt en hij de chaos ziet van verscheurde landen. De film leunt aan bij de recente geschiedenis van de Balkan, maar refereert ook naar de Odyssee, naar Ulysses en Penelope (die laatste is hier geïncarneerd in verschillende vrouwen die allemaal vertolkt worden door dezelfde actrice). Minstens vier sequenties zijn een triomf van mise-en-scène, de choreografie van de manifestatie; de boottocht naar Belgrado met een reusachtig beeld van Lenin; de samenvatting in één shot van het desastreus effect van vijf jaar communistisch bewind op een welgestelde familie; en de door de mist onzichtbaar gemaakte slachtpartij in Sarajevo.

Met de steun van

Greek film centre logo 1
Patrick Duynslaegher© Bas Bogaerts

Elke film van de Griekse meestercineast Theo Angelopoulos voelt als een reis, een zoektocht. Patrick Duynslaegher, curator van het Classicsprogramma op FFG2021, neemt je mee op zijn beurt mee op pad doorheen het oeuvre van een van de grootste filmmakers van het Europese continent. Lees hier zijn tekst over Ulysses' Gaze.

Image gallery

E01ccf06 36cb 4c1e 96bd f6d311e81f1d

Generiek

Regisseur

Theo Angelopoulos

Componist

Eleni Karaindrou

Met

Harvey Keitel, Erland Josephson, Maia Morgenstern

Scenario

Theo Angelopoulos, Tonino Guerra, Petros Markaris, Giorgio Silvagni

Cinematograaf

Giorgos Arvanitis, Andreas Sinanos

Monteur

Yannis Tsitsopoulos

Producent

Theo Angelopoulos, Eric Heumann, Dragan Ivanovic, Herbert G. Kloiber, Saimir Kumbaro, Piro Milkani, Ivan Milovanovic, Amedeo Pagani, Lucian Pricop, Giorgio Silvagni

Meer informatie

Taal

Macedonisch, Duits, Albanees, Koerdisch, Servisch, Engels, Roemeens, Bulgaars, Grieks

Productielanden

Italië, Griekenland, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Albanië, Duitsland, Frankrijk, Bosnië en Herzegovina

Jaar

1995

Filmografie

Theo Angelopoulos
Forminx Story (1965), Broadcast (short, 1968), Anaparastasi (1970), Days of '36 (1972), The Travelling Players (1975), The Hunters (1977), Alexander the Great (1980), Athens, Return to the Acropolis (1983), Voyage to Cythera (1984), The Beekeeper (1986), Landscape in the Mist (1988), The Suspended Step of the Stork (1991), Ulysses' Gaze (1995), Eternity and a Day (1998), Trilogy I: The Weeping Meadow (2004), Trilogy II: The Dust of Time (2008), Mundo Invisível (segment, 2012)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?