09 20 okt. '24
964bdab2 9cc9 4536 9865 c3f4f1820079

Ali Khamraev

Triptikh (Triptych)

Editie 1982
74' - 1980 - Drama - Taal: Russisch
Regisseur: Ali Khamraev Componist: Rumil Vildanov Met: Dilorom Kambarova, Gulcha Tashbayeva, Zukhra Abdurakhmanova

TRIPTIEK schetst op zwierige wijze het verhaal van drie vrouwen. Van eentje is de man vermist, maar weldra blijkt zij de zelfstandigheid goed aan te kunnen en heeft zij eigenlijk niemand nodig om haar plannen te verwezenlijken: het bouwen van een eigen huis. Als de verloren gewaande weer opduikt om mee te profiteren van het nieuwe echtelijke dak, stuurt de vrouw hem zonder pardon weg. Wel lukt het haar niet om een overeenkomst te bereiken met de coöperatieve verantwoordelijke over een op te richten naaiatelier, ze slaagt er niet in aan de minimum eisen van de overheid te voldoen. De coöperatieve-verantwoordelijke is een vrouw, die er zich enkel om bekommert de liefde te winnen van de dorpsleraar. De derde, oudere vrouw, tevens schoonmoeder van de eerste, sterft op een zonderlinge wijze.

Centraal in de film staat vooral de jonge vrouw die met verbetenheid en moed haar zelfstandigheid bevecht. Naast de materiële moeilijkheden krijgt ze trouwens te maken met haar status van mooie vrouwen alleen, waar mannen al eens misbruik van plegen te maken. Alleen de plaatselijke onderwijzeres steunt haar en toont genegenheid, maar valt dan weer ten prooi aan een ander…
De atmosfeer die uit de egale, donkergeel-kleurige beelden straalt is minstens even belangrijk als de verhaallijnen van de verschillende vrouwen. Het is een kolorieke sfeerschepping van een winter in de naoorlogse periode, het midden van de jaren veertig. De meesterlijke kompositie van de kleurtonen door de kineast drukt dan ook perfekt de gemoedsgesteltenis van de personages uit: meestal koud en hard.

De in Uzbekistan (tussen Aralmeer en Afghanistan) geproduceerde prent nuanceert verder het totaalbeeld van films uit de U.S.S.R. en beklemtoont op een duidelijke wijze de eigenheid van de verschillende Sovjet-Republikeinen en filmprodukties. (R.S.)

Image gallery

964bdab2 9cc9 4536 9865 c3f4f1820079
7983e8bd a557 4ef8 9449 b3f0031065c7

Generiek

Regisseur

Ali Khamraev

Componist

Rumil Vildanov

Met

Dilorom Kambarova, Gulcha Tashbayeva, Zukhra Abdurakhmanova

Scenario

Ali Khamraev, Roza Khusnutdinova

Cinematograaf

Yuriy Klimenko

Monteur

Valentina Oleynik, R. Vardanyan

Meer informatie

Taal

Russisch

Productielanden

Sovjet Unie

Jaar

1980

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?