09 20 okt. '24
C8275f52 3445 4c9c 850f ff60cfa875fe

Woodie King Jr.

The Torture of Mothers

Editie 1981
52' - 1980 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Woodie King Jr. Met: Ruby Dee, Starletta DuPois, Novella Nelson, Louise Stubbs, Clarice Taylor

Deze film werd vertoond in double bill met CLARENCE AND ANGEL.

WOODIE KING
Aan de "University of New York" en aan de "Will-O-Way School" studeerde hij film- en toneelwetenschappen. Staat vooraf bekend als producer voor het zwart toneel. Maakt met THE TORTURE OF MOTHERS ('80) zijn filmregiedebuut; voorheen ook filmproducent o.a. voor RIGHT ON ('69) en THE BLACK THEATRE MOVEMENT ('78).

THE TORTURE OF MOTHERS is gebaseerd op het gelijknamige boek van Truman Nelson, waarin die beschreef hoe een voorval uit 1964, waarbij een paar schooljongens uit Harlem een fruitkraam omgegooid hadden, door de media totaal werd opgeblazen en leidde tot een wraakaktie van de politie, die zes onschuldige jongens in de gevangenis gooide. De moeders van die zes jongens vormen de kern van de film. Hun herinneringen aan het gebeuren en aan het eskalerende geweld tegen hun zonen stammen van geluidsbanden die indertijd gemaakt werden. De hele film door laat King een bandrecorder in beeld als bewijs van de waarheidsgetrouwe weergave van de tekst. Terwijl de actrices, ondersteund door in scène gezette opnames, hun geschiedenis vertellen, zien we hoe zwarten door het alom tegenwoordige machtssysteem mishandeld worden; de medeplichtigheid van de media - in dit geval de New York Times - die angst en valse informatie verspreiden; en op het kulturele vlak rijkheid en schoonheid van de zwarte taal, die het hun mogelijk maakt tegelijkertijd humor en pathos uit te drukken. Op zulke momenten wordt de film een politiek statement, een sociale aanklacht en een middel tot verandering, zonder aan verhaalskracht in te boeten. Deze "dokumentaire" symboliseert de gekwelde, gebrutaliseerde en verdrukte zwarte moeders. Door zijn inhoud is de film een morele aanklacht.

Image gallery

C8275f52 3445 4c9c 850f ff60cfa875fe

Generiek

Regisseur

Woodie King Jr.

Met

Ruby Dee, Starletta DuPois, Novella Nelson, Louise Stubbs, Clarice Taylor

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1980

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?