09 20 okt. '24
6e6a0ee1 a1cd 45a6 b437 23cc3525d5f7

Peter Greenaway

The The Belly of an Architect

Editie 1987
119' - 1987 - Drama - Taal: Italiaans, Engels
Regisseur: Peter Greenaway Componist: Glenn Brnaca, Wim Mertens Met: Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson

Stourley Kracklite is een Amerikaanse architect. Met zijn vrouw komt hij in Rome aan om er te werken aan de voorbereidingen van een door hem zeer bewonderde vergeten 18e eeuwse architect: Etienne Louis Boullee. Terwijl de voorbereidingen niet zo vlot verlopen als hij zelf gewenst had, krijgt hij gaandeweg meer last met zijn spijsvertering. Hij schrijft brieven aan zijn grote leermeester, en maakt melding van zijn verdenking dat zijn vrouw hem vergiftigt, net zoals Augustus, wiens wat uitstulpende buik hem alsmaar meer obsedeert. De obsessie van zijn buik en zijn onvermogen om goed met de Italianen op te schieten zetten hem steeds meer onder stress. Hij slaapt slecht, vervreemdt van zijn vrouw en slaagt er ook niet in zich op zijn werk te concentreren. De komst van Caspasian Speckles werkt als een katalysator. De knappe jongeman, arrogant en bewust van zijn charmes, wint al gauw de gunsten van Kracklite 's knappe vrouw. Wanneer ten slotte ook de samenwerking met het museum mankloopt wordt Kracklites fiasco totaal. De tentoonstelling wordt ten slotte geopend door zijn vrouw terwijl Kracklite van - het dak springt.

Anders dan in zijn vorige films heeft cultcineast Peter Greenaway met Belly of an Architect een meer toegankelijke film gemaakt, die evenwel heel wat gemeen heeft met The Draughtman's Contract en A Zed and two Noughts. The Belly of an Architect is een verzorgde film, uitermate verfijnd van beeldesthetiek, met respect voor architectonische concepten en met mensen en gebouwen die steeds als partners of tegenhangers op elkaar inwerken. Ondanks zijn visuele rijkdom en de relatieve overdaad aan schoonheid tegenover het fysieke en psychische verval van de hoofdpersoon opteerde Greenaway voor de muziek van Wim Mertens - jawel - Belgisch minimalist en componist van het bekende BRT 2 midnight motiefje Close Cover. (dat trouwens in de film voorkomt). Mertens' muziek, lyrisch en weinig geornamenteerd, past wonderlijk wel bij deze prachtige prent van -Rome, de antieke stad waar de Amerikaan ten onder gaat. The Belly of an Architect is tevens de definitieve doorbraak van acteur Brian Dennehy (was al te zienin tweedeplansrollen in ondermeer Cocoon, Lega/ Eagles, Rambo I ). (wp)

Image gallery

6e6a0ee1 a1cd 45a6 b437 23cc3525d5f7
D05e8577 45c8 476d 8bc1 1aa73c7b585c

Generiek

Regisseur

Peter Greenaway

Componist

Glenn Brnaca, Wim Mertens

Met

Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson

Scenario

Peter Greenaway

Cinematograaf

Sacha Vierny

Monteur

John Wilson

Producent

Colin Callender, Walter Donohue

Meer informatie

Taal

Italiaans, Engels

Productielanden

Italië, Verenigd Koninkrijk

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?