09 20 okt. '24
Ef7394d8 2db3 45f5 bafb 4bab054fdf27

Derek Jarman

The Garden

92' - 1990 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Derek Jarman Componist: Simon Fisher-Turner Met: Tilda Swinton, Johnny Mills, Pete-Lee Wilson, Kevin Collins, Roger Cook, Spencer Leigh, Derek Jarman
The Garden is Derek Jarmans meest persoonlijke film tot op heden, waarin de regisseur op eerlijke wijze de AIDS crisis en zijn eigen sterfelijkheid behandelt. De eerste helft van de film wordt overheerst door beelden van de kuststreek rond Kent, die worden afgewisseld met shots van Jarman die bij zijn huis in de schaduw van een kerncentrale een tuin aanlegt.Langzaam ontstaat via droomlandschappen en tableaus een verhaallijn, die bekende fragmenten uit het Christendom met elkaar verbindt. De tuin fungeert tegelijkertijd als symbool voor Eden en Gethsemane. De Christusfiguur wordt intussen vervangen door twee jonge mannen, minnaars, die achtereenvolgens vervolgd, gearresteerd, vernederd en gefolterd worden. Het hedendaagse Engeland fungeert als achtergrond voor scènes uit het Nieuwe Testament, waarbij de vervolging van homoseksuelen doorheen de eeuwen en de rol van de kerk in het AIDS tijdperk in vraag worden gesteld. Net als The Last of England is The Garden een sfeerrijke visuele tour-de-force, een kaleidoscopische serie van verrassende en soms shockerende beelden: verontrustend, grappig, mooi, innemend.

Image gallery

8c124678 e8ad 4987 9b82 f155abc2e125
Ef7394d8 2db3 45f5 bafb 4bab054fdf27

Generiek

Regisseur

Derek Jarman

Componist

Simon Fisher-Turner

Met

Tilda Swinton, Johnny Mills, Pete-Lee Wilson, Kevin Collins, Roger Cook, Spencer Leigh, Derek Jarman

Scenario

Derek Jarman

Cinematograaf

Christopher Hughes

Monteur

Peter Cartwright

Producent

James McKay

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?