09 20 okt. '24
Bdbe75c6 f060 46ba a933 d8ca1fe28b21

István Gaál

The Falcons (Magasiskola)

Editie 1979
100' - 1970 - Drama - Taal: Hongaars
Regisseur: István Gaál Met: Ivan Andonov, György Bánffy, Judit Meszléry
Deze film werd reeds op het Tweede Filmgebeuren aangekondigd. Dat we de film toen niet gedraaid hebben zou te uitvoerig zijn om hier uit te leggen (rechten; tegenwerkende distributeurs en producenten en tenslotte Hongarije zelf die ook niet bepaald behulpzaam was voor het verkrijgen van een kopij). Maar bij het herzien van de film in het buitenland bleek hij nog niets van zijn kracht te hebben ingeboet. Het is nog steeds een van de grootste en beste films in Hongarije gemaakt. De kracht en de grootsheid van deze horrorachtige bijna Kafkaiaanse film steekt niet alleen in zijn sterke verhaal maar ook de sublieme en adembenemende fotografie doet denken aan de hoogdagen van Jancso.

Het onderwerp van de film is huiveringwekkend. Een jonge man (student, inspekteur, of gewoon iemand van het publiek) komt naar een kamp waar valken voor de jacht worden getraind. De hoofdtrainer lijkt op het eerste gezicht op een goedhartige aardige man en citeert konstant uit de klassieken van de valkeniers. Langzaam maar zeker wordt dit echter sinister. De jonge man gaat mee op jacht en wordt gefascineerd door het sadisme waarmee een kleine ekster gedood kan worden, of een tamme ooievaar die koelbloedig verminkt wordt en daarna weer tot bewustzijn gewekt. Andere verontrustende ervaringen kulmineren in een zeer bizarre konfrontatie tussen de jonge man en de uitverkoren valk.

De soberheid van deze film doet denken aan Bresson, maar de film heeft meer verwantschap met Bunuel, door de manier waarop de eenvoudige statements in het verhaal verschillende lagen van interpretatie suggereren. Naar wie en naar wat vormt dit verhaal een verwijzing? Want deze reportage over de tekniek van het jagen met valken, hoe perfekt op zichzelf ook, kan niemand misleiden. Tussen de regels door leest men een bezinning die niet los te maken is van de belangrijkste tema's die voor Hongaarse Kinema van de jongste jaren spelen.

De problemen die het regeren van mensen stelt en de soms dramatische wisselvalligheden van de macht zijn duidelijk zaken die de Hongaarse regisseurs niet loslaten. Gaal ver zijn film: "Ik probeer altijd de problemen van het individu binnen de gemeenschap te stellen, van het probleem dat zich binnen de groep aan de mens opdringt." De verdediging van de mens tegen het verlies van zijn persoonlijkheid is een van de essentiële tema's in de Hongaarse Kinema en in de film van Gaal.

Image gallery

Bdbe75c6 f060 46ba a933 d8ca1fe28b21
21f7d6f9 42a5 4202 ad99 68a60de2a8c9

Generiek

Regisseur

István Gaál

Met

Ivan Andonov, György Bánffy, Judit Meszléry

Scenario

István Gaál, Miklós Mészöly

Meer informatie

Taal

Hongaars

Productielanden

Hongarije

Scenario gebaseerd op

"Magasiskola" (Miklós Mészöly)

Jaar

1970

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?