09 20 okt. '24
9bb48516 623e 4ace 9753 f1ee462ac016

Rauni Mollberg

The Earth Is a Sinful Song (Maa on Syntinen Laulu)

108' - 1973 - Drama - Taal: Sami, Fins
Regisseur: Rauni Mollberg Componist: Hannu Sinnemäki Met: Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi, Aimo Saukko, Milja Hiltunen
Toen de Finse schrijver Timo K. Mukka, afkomstig van Lapland, zijn roman DE AARDE IS HET LIED VAN DE ZONDE publiseerde, was dat een sensationele literaire gebeurtenis. Velen waren geschokt door de seksuele elementen die Mukka had gemengd in zijn gedachtenbrouwsel over de banden tussen de religie, de mensen en de natuur. Niemand betwistte echter de eerlijkheid en de vitaliteit waarmee het boek geschreven was. In 1974 werd de film van Rauni Mollberg, HET LIED VAN DE ZONDE in de Noorse landen ontvangen als de ontdekking van het jaar. Bij de voorstelling van de film op het festival van Berlijn hebben de filmkritici er talrijke, zeer lovende artikels aan gewijd.

Hij heeft bijna twee jaar; door Lapland gereisd, vooraleer te beginnen met het draaien van de film. Hij leefde met de bewoners van die verlaten gebieden, deelde hun avonden, trachtte de ongeëvenaarde hardheid van hun leven te begrijpen.
Die kontakten hebben het hem mogelijk gemaakt, dank zij de medewerking van de lokale bevolkingen, hun vreemde zeden te bestuderen, een plaats die hun leven wordt ingenomen door de superstitie, de sensualiteit, de alkohol, de kracht van de alomtegenwoordige natuur.

Te Siskonrata, een dorp in het zuiden van Lapland, speelt het leven zich af tussen het harde werk en het vrolijk vermaak. Op een avond in de herfst wordt bij gelegenheid van een volksbal een vreemdeling, die als knecht had gewerkt, met messteken vermoord.
Op een andere plaats redt een man een kalvende koe van de dorpsdeerne. Het gaat om Jussi, die ongelukkig is omdat zijn vrouw hem zonder ophouden voor dronkaard uitmaakt. Hij werkt elders en komt slechts zelden naar het dorp. Zijn dochter Martta, een meisje vol energie, lijkt alleen aan de mannen te denken.
Bij de begrafenis van de vreemdeling ontmoet Martta een jonge lap, zij kan hem niet vergeten, ofschoon zij zich kort nadien laat verleiden door een jongeman uit het dorp. Als de jaarlijkse verzameling van de kudde rendieren plaatsgrijpt, ziet Martta hem terug. Zij houden van elkaar.

De dorpelingen bekijken die verhouding scheef. Als Jussi verneemt dat zijn dochter zwanger is, dreigt hij de lap te doden. Martta gaat haar vriend opzoeken bij zijn familie. Ofschoon hij haar vraagt bij hem te blijven, kan zij er niet toe besluiten. Zij sluit zichzelf meer en meer in zich op. Het noodlot gaat zijn gang. Op een dag ziet Jussi de lap in de omgeving van zijn huis. Niets van wat er gebeurt zal naar buiten bekend geraken. Het leven ín het dorp wordt er niet door geraakt.

HET LIED VAN DE ZONDE, de Finse film van Rauní Mollberg die voor sensatie heeft gezorgd op het jongste festival van Berlijn, is geïnspireerd op het boek dat Timo K. MUKKA schreef toen hij 19 jaar was. Mukka is overleden tijdens de opnamen, voordat de triomf die de film zou halen, op hem kon terugvallen. Hij was geen 30 jaar oud.

Allereerst akteur, toneelregisseur en schitterende realisator van televisiefilms, tekent Mollberg hier zijn eerste lange speelfilm voor de bioskoop.

Image gallery

0b8053b9 1cdf 4fcf af54 52313d9816a5
9bb48516 623e 4ace 9753 f1ee462ac016

Generiek

Regisseur

Rauni Mollberg

Componist

Hannu Sinnemäki

Met

Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi, Aimo Saukko, Milja Hiltunen

Scenario

Pirjo Honkasalo, Rauni Mollberg, Panu Rajala, Timo K. Mukka

Cinematograaf

Kari Sohlberg

Monteur

Marjatta Leporinne

Producent

Rauni Mollberg

Productiebedrijven

RM-Tuotanto

Meer informatie

Taal

Sami, Fins

Productielanden

Finland

Scenario gebaseerd op

"Maa on syntinen laulu" (Timo K. Mukka)

Jaar

1973

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?