09 20 okt. '24
0321601f ab9b 46ce a422 1d1777c1b6c0

Kevin Reynolds

The Beast of War

Editie 1988
111' - 1988 - Oorlog, Drama, Avontuur - Taal: Engels
Regisseur: Kevin Reynolds Componist: Mark Isham Met: George Dzundza, Jason Patric, Steven Bauer
Kevin Reynolds, die in 1986 nog in Gent te gast was met Fandango, heeft een wel hèèl andere film gemaakt. Onder de wat ongelukkige titel 'Het Oorlogsbeest', een titel die veeleer aan Rambotoestanden doet denken dan aan een aangrijpende oorlogsfilm, maakte hij een film die de kijker gedurende twee uren aan zijn zetel gekluisterd houdt door een soms hallucinante en in elk geval compromisloze oorlogsfilm. Wie de adembenemende film Idi i Smotri (Ga en Kijk) van Elem Klimov zag kan zich zoal een idee vormen van de teneur van deze film. Hard, compromisloos maar menselijk en geloofwaardig: een oorlogsfilm die de tragiek en de absurditeit van de oorlog fundamenteel aanroert. Je zou Beast of War een existentialistische film kunnen noemen. Het verhaal is vrij eenvoudig : een tank uit een Russische kolonne die kort
tevoren een Afgaans dorpje met de grond gelijk heeft gemaakt (bikkelharde beelden) verdwaalt in de woestijn. De bemanning, een brutale gezagvoerder en enkele pantsersoldaten, heeft alleen maar een verbrande kaart en weet al vlug niet meer waarheen. Zij wordt achternagezeten door een groep moudjahidin. Er heerst paniek onder de Sovjets want de bemanning is verdeeld over de brutaliteit van de gezagvoerder en er worden dan ook harde woorden gewisseld. Het komt zelfs zover dat een van de soldaten geketend aan een rots aan de vijand wordt overgeleverd … Al kan je erover redetwisten of het noodzakelijk was het verhaal in de Afgaanse oorlog te situeren, het staat als een paal boven water dat het Reynolds er niet om te doen was de Sovjets als beesten af te schilderen en de verzetsstrijders als helden . Zijn film handelt over individuen in omstandigheden die hen tot aan (en voorbij) de grenzen van hun menszijn drijven en die moeten terugvallen op overleving. De vijand is daarom niet zomaar de vijand aan de andere kant van het front : hij zit ook binnen in elk van ons. De film had dus net zo goed in Iran, Irak, Israel, Afrika of zelfs in de Tweede Wereldoorlog gesitueerd kunnen worden. Wat deze film soms zo indrukwekkend maakt zijn de weergaloze muziek van Mark Isham en de betoverende en tegelijk bedreigende woestijnbeelden, die in Israel gemaakt werden. The Beast of War wordt stellig een van de opmerkelijkste films van 1988. (wp)

Image gallery

0321601f ab9b 46ce a422 1d1777c1b6c0
515a96c4 7c92 42bc 82b6 0bcfad578268

Generiek

Regisseur

Kevin Reynolds

Componist

Mark Isham

Met

George Dzundza, Jason Patric, Steven Bauer

Scenario

William Mastrosimone

Cinematograaf

Douglas Milsome

Monteur

Peter Boyle

Producent

John Fiedler

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?