08 19 okt. '24
1d91622c 0c63 4648 9ef4 6de9488dc7f1

Emilio Pacull

Terre sacrée

Editie 1988
95' - 1988 - Drama - Taal: Frans
Regisseur: Emilio Pacull Componist: Jorge Arriagada Met: Joaquim de Almeida, Isabel Otero, Julien Guiomar

Na een afwezigheid van meer dan 14 jaar keert Mateo Elorduy terug naar zijn geboorteland, Chili. In het oude familiehuis speelt zijn oude vader kat en muis met de dood. Isabel, een vriendinnetje uit zijn jeugdjaren, maakt geheime afspraakjes met Mateo, liefdesafspraakjes die ergens in een of ander verloren hotel van Santiago plaatshebben. De advokaat die het familievermogen beheert maakt grote weddenschappen op de dood van Mateo 's vader en brengt zo Mateo’s leven in gevaar. In de straten, die verlaten zijn na de avondklok, maakt Isabel, Mateo gek van liefde door haar geheimzinnigdoenerij. Het cynisme van zijn vader en de kroegen van de onderwereld, waar mensen met messen vechten, drijven Mateo tot op de grenzen van zijn wezen. Hij voelt zich een vreemdeling in zijn eigen land, moet uitdagingen tegemoet zien en wordt op de proef gesteld. Nadat hij door de politie wordt achternagezeten vlucht hij met Isabel naar het zuiden, onder een striemende regen, naar de bossen van de Andes Cordillera. Daar beleven zij een grenzeloze en onherroepelijke liefde, een liefde als een finale arrogantie waarvan geen terugkeer mogelijk is... een belofte aan het land dat van regen verzadigd is...

Voor Emilio Pacull is Terre Sacrée een film die alles met zijn eigen geschiedenis te maken heeft. De personages in de film zijn mensen met wie hij ooit zelf te maken gehad heeft: het gevoel van Mateo zoveel te hebben gemist is hem uit eigen ervaring bekend tijdens al die jaren in Parijs en zijn terugkeer in Chili in 1985. De figuur van de vader werd geïnspireerd op die van zijn eigen vader. Terre Sacrée is een film over ontworteling, liefde, verbondenheid en gemis. Het is een film vol passie, ingehouden spanningen, onuitgesproken maar intens doorleefde gevoelens en natuurlijk is het ook een film over een land verscheurd door een schijnbaar nimmer eindigende terreur door een regime dat nu al ruim vijftien jaar alle leven versmoort. Is voor Mateo zijn reis naar Chili een confrontatie met zichzelf, dan was voor Pacull deze film een soortgelijke ervaring. (wp)

Image gallery

1d91622c 0c63 4648 9ef4 6de9488dc7f1
0b093f82 fed6 418c a1cc 2742cde9139a

Generiek

Regisseur

Emilio Pacull

Componist

Jorge Arriagada

Met

Joaquim de Almeida, Isabel Otero, Julien Guiomar

Scenario

Emilio Pacull, Antoine Lacomblez

Cinematograaf

Pierre-Laurent Chenieux

Monteur

Dominique Martin

Producent

Patrick Sandrin

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?