09 20 okt. '24
121b32c0 70df 4a3a a372 93af5d7a57b6

Valentina Maurel

Tengo sueños eléctricos (I Have Electric Dreams)

100' - 2022 - Drama, Coming-of-age - Taal: Spaans
Regisseur: Valentina Maurel Met: Daniela Marín Navarro, Reinaldo Amien Gutiérrez, Vivian Rodríguez Barquero, Sarah Lefèvre
Regisseur-scenarist Valentina Maurel geeft vonken met haar koortsige langspeeldebuut, Tengo sueños eléctricos, waarin een dochter en vader hun vurige liefde voor elkaar enkel kunnen uitschreeuwen. Drievoudig winnaar op het filmfestival van Locarno met prijzen voor beste acteur, actrice en regie.
De relatie tussen een tienermeisje en haar onvolwassen vader komt onder hoogspanning te staan in dit onverschrokken debuut.

“Ik heb elektrische dromen”, de poëtische titel van Valentina Maurels Tengo sueños eléctricos, is ontleend aan een onvoltooid gedicht in het verhaal van de film geschreven door Martín, de vader van protagonist Eva. Haar bewondering voor hem is groot, hoewel het lijkt alsof Martín nog echt volwassen moet worden terwijl Eva zelf volop aan het groeien is. Nu haar ouders gescheiden zijn, hoopt zij hem te helpen aan een nieuw appartement, voor hun tweetjes. Weg van haar zusje en moeder, die de zestienjarige puber onuitstaanbaar vindt. Dochter en vader delen woede, verwarring en verzet. Gekwetst snakken ze beiden naar affectie, maar de elektriciteit in hun hoofden en harten zet hun relatie onder hoogspanning. Zullen ze samen voor altijd onaf blijven, zoals zijn gedichten?

Tengo sueños eléctricos verruimt het coming-of-ageverhaal naar een geschakeerd en ontvlambaar dubbelportret. Met veel begrip voor het veranderende lichaam en de verlangens van het vrouwelijke hoofdpersonage. Dat sierde Valentina Maurel eerder al in haar voor Cannes geselecteerde kortfilm Lucía en el limbo (2019). In een interview met Variety toen zei de Costa Ricaans-Franse cineast te houden van intimistische cinema die sterk verankerd is in personages, disfunctionele jongeren en volwassenen in conflict met zichzelf. Als invloeden noemde ze onder meer filmmakers Claire Denis (Chocolat, 35 Rhums) en Lucrecia Martel (La niña santa). Maurel studeerde af aan de Brusselse filmschool INSAS en deze eerste langspeler is een coproductie met België. Het verhaal van de seksuele ontluiking en ontvoogding van een jonge vrouw doet denken aan een ander Costa Ricaans debuut met een Belgische link uit de competitie van Film Fest Gent vorig jaar, Clara Sola van regisseur-scenarist Nathalie Álvarez Mesén.

Met Tengo sueños eléctricos won Valentina Maurel de prijs voor beste regie op het filmfestival van Locarno. Ook acteurs Reinaldo Amien (Martín) en Daniela Marín Navarro (Eva) vielen in de prijzen voor hun onverschrokken vertolkingen. Maurel observeert hun personages zonder te oordelen, als ooggetuige van een innerlijke, soms onuitgesproken oorlog. “Een kudde wilde beesten met dromen over menselijkheid”, zo gaat het titelgedicht verder, “soms heb je meerdere levens nodig om dit te begrijpen.”

Image gallery

7b0e0c83 ab50 4ebb bedb 929ba729374e
Eca9dffa 00c6 4550 b842 420df3fefd83
121b32c0 70df 4a3a a372 93af5d7a57b6

Generiek

Regisseur

Valentina Maurel

Met

Daniela Marín Navarro, Reinaldo Amien Gutiérrez, Vivian Rodríguez Barquero, Sarah Lefèvre

Scenario

Valentina Maurel

Cinematograaf

Nicolás Wong Díaz

Monteur

Bertrand Conard

Producent

Benoît Roland, Grégoire Debailly

Productiebedrijven

Wrong Men, Geko Films

Distributeur

Cinéart

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Costa Rica, België, Frankrijk

Jaar

2022

Filmografie

Valentina Maurel
Les prénoms (short, 2013), Perfect Hotel (short, 2015), Paul is here (short, 2016), Tengo sueños eléctricos (2022)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?