09 20 okt. '24
2ac918a8 c090 4007 ae5c 0a4ec9f92466

Lawrence Kasdan

Silverado

Editie 1985
133' - 1985 - Misdaad, Western, Actie, Drama - Taal: Engels
Regisseur: Lawrence Kasdan Componist: Bruce Broughton Met: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner

Liever dan terug te gaan op legendarische helden van vroegere Westerns putten Mark en Lawrence Kasdan hun inspiratie uit hun eigen talent om menselijke types te tekenen tegen een achtergrond van de conventies van het Westerngenre. Silverado houdt daarom ergens het midden tussen het intimistische en het naturalistische behandelen van klassieke en universele thema's. Kasdan introduceert vier personages die elk in hun eentje op weg zijn naar Silverado, elk met eigen zorgen en bedoelingen, maar die door omstandigheden een viertal gaan vormen dat heldhaftige trekken vertoont. Op dat stramien brouwt Kasdan dan een aantal nevenfiguren met wie het viertal te maken heeft, braven en slechterikken. Het kan na The Big Chill moeilijk verwonderlijk zijn dat Kasdans helden niet veel weg hebben van de klassieke stoere Westernhelden, maar dat zij mensen zijn, individuen met een interpreteerbare psychologie. De acteurs die hij dan ook voor de film koos zijn precies sterk in karaktertekening. Willen we enkele traditionele thema's zoeken, dan vinden we die in Silverado zeker terug: trouw, vriendschap, losse banden en vaste familiebanden en de relaties tussen Western-mannen en dito-vrouwen. Kasdan was bij het maken van Silverado vooral bezorgd om het verhaal, zegt hij. Zijn bedoeling is een ingewikkeld maar boeiend verhaal te vertellen, waarin zoveel zit dat een heel ruim publiek in de film kan vinden wat het er graag in zoekt. En juist daarom had hij aan een Western gedacht.

(Vrij naar persmap en Variety 3.7.1985).

Lawrence Kasdan was al wereldberoemd vóór hij films begon te regisseren. Hij schreef immers scenario's voor The Empire Strikes Back, Raiders of the Lost Ark en Return of the Jedi. Als regisseur debuteerde hij met Body Heat. The Big Chill was in 1983-84 zijn grote doorbraak.

Image gallery

41330e5c 494b 4444 826d 2b19d3ba7339
2ac918a8 c090 4007 ae5c 0a4ec9f92466

Generiek

Regisseur

Lawrence Kasdan

Componist

Bruce Broughton

Met

Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner

Scenario

Lawrence Kasdan, Mark Kasdan

Cinematograaf

John Bailey

Monteur

Carol Littleton

Producent

Lawrence Kasdan

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?