09 20 okt. '24
372d80cf 5ed2 4c69 8d2f a28c930fefeb

Derek Jarman, Paul Humfress

Sebastiane

Editie 1978
86' - 1976 - Drama, Romantisch - Taal: Latijn
Regisseur: Derek Jarman, Paul Humfress Componist: Brian Eno Met: Leonardo Treviglio, Barney James, Neil Kennedy

Deze film was zowel te Londen als te Parijs een van de hoogtepunten van het laatste filmseizoen. Ook op de jongste Age d'Or in het Brussels filmmuzeum, was het een weken op voorhan uitverkochte topper. Dit sukses heeft wel te maken met twee zaken die de film toch uniek maken.

Primo: hij is Latijns gesproken - hier met Franse ondertitels - wat dan toch een unicum is in de filmgeschiedenis.
Secundo: hij behandelt het homosexuele leven. van Sint-Sebastianus, een van die heiligen die zijn leven voor de Kerk opgeofferd heeft. Het is de eerste keer dat in een film de hoofdtematiek homosexualiteit bij heiligen betreft, wat niet belet dat de getoonde praktijken zeer werelds zijn ... (folder filmgebeuren)

Een peplum zonder peplums. Hoe komt dat? Wel, in Engeland bestaat er een lange traditie van Griekse-Latijns estetisme dat gekultiveerd wordt door een aantal fanatiekelingen, die onder de invloed van onder meer Oscar Wilde nog altijd floreren en het zelfs zeer goed stellen. Men belijdt er een absolute verering voor de schoonheid van het mannelijke lichaam, een verering die men in de Engelse kolleges overigens nooit onder stoelen of banken gestoken heeft.

Maar waarom Sint-Sebastianus? Wel, het lijden, het martelaarschap en het afzien van deze heilige is het ideale beeld van de lange frustraties van het homosexueel verlangen, wat in de Viktoriaanse samenleving trouwens op de meest kordate wijze weggestoken bleef. Het mannelijke mocht enkel een onderwerp zijn van estetische doeleinden: zeker geen kwestie van begeren of verlangen. SEBASTIANE toont ons echter dat de tijd van de Viktoriaanse hypokrisie en repressie lang voorbij is.

Het is een film waar de peplum letterlijk bij weggelaten is en aldus kan men hem beschouwen als een "Latijns" naaktfilm. Het maandblad Film en Televisie meent het sukses van de film te kunnen afleiden - althans volgens hun bevindingen in de lektuur van de Britse pers - uit de "rurale standjes onder homofielen". Wait and see.

Image gallery

372d80cf 5ed2 4c69 8d2f a28c930fefeb
Ee672f3a aec5 43de b7f8 f2c6781c78e6

Generiek

Regisseur

Derek Jarman, Paul Humfress

Componist

Brian Eno

Met

Leonardo Treviglio, Barney James, Neil Kennedy

Scenario

Paul Humfress, Derek Jarman, James Whaley

Cinematograaf

Peter Middleton

Monteur

Paul Humfress

Producent

Howard Malin, James Whaley

Meer informatie

Taal

Latijn

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1976

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?