09 20 okt. '24
C1010202 db1c 4abd 9d72 6b95e46ee16e

Søren Kragh-Jacobsen

Rubber Tarzan (Gummi-Tarzan)

Editie 1983
98' - 1981 - Drama, Familiefilm - Taal: Deens
Regisseur: Søren Kragh-Jacobsen Componist: Kenneth Knudsen Met: Alex Svanbjerg, Otto Brandenburg, Peter Schrøder
SOREN KRAGH-JACOBSON
Geboren in 1947 en ook oudleerling van de Tjechische filmschool FAMU. In het begin van de jaren zeventig bij de Deense radio geëngageerd voor de verzorging van de kinderradioprogramma's. Tussen zijn vele radio- en televisieaktiviteiten maakt hij zijn eerste film WIL JE MIJN NAVEL ZIEN? en breekt door op internationale festivals RUBBER TARZAN is zijn tweede speelfilm.

Rubber Tarzan
Op het eerste gezicht een vrij zwaar op de hand liggende film over de relatieproblemen tussen kinderen en ouderen. De film vertelt ons het verhaal van Ivan Olsen, een tenger jongetje van een jaar of acht. Zijn vader, een Tarzan-fan, wil van zijn zoon een echte man maken, een doorduwer. Maar daar heeft Ivan zelf geen oren naar. Hij is het met zijn vader eens dat hij een slapjanus is, een rubberen Tarzan. Ivan's schoolgenoten maken van elke gelegenheid gebruik de jongen te pesten : hij laat ze toch begaan. Maar dan ontmoet de jongen een kraanman, Ole. Die is zelf een stoere bonk, maar hij houdt niet van Tarzan-types. Tussen Ivan en Ole groeit er een hechte vriendschap. Dank zij Ole krijgt Ivan de kans iedereen alle pesterijen betaald te
zetten.

Een eenvoudige en rechtlijnige film. In het eerste deel maken we kennis met de lijdensweg van Ivan en hoe deze alles passief ondergaat. In het tweede deel komt de grote kering. Langzaam maar zeker, en treedt de tweede figuur meer op de voorgrond: Ole die hij in het havengebied heeft leren kennen en met wie er een warme vriendschap is ontstaan. In een zeer grappige droom zien we (van revanche nemen op al degenen die hem tevoren een poets bakten. Op het einde van de film zal lvan's minderwaardigheidsgevoel helemaal weggevallen zijn. Deze film met veelzijdige tematiek is vooral zeer grappig, met een leuke dynamische vaart met allerlei gags en situaties die geënt zijn op tema's die op zich moeilijk te behandelen zijn. Ook door de manier waarop de personages in de verf gezet worden is RUBBER TARZAN een film die duidelijk gekozen heeft voor het lichtvoetige, en sommige van hen zijn zelfs op het randje af karikaturaal zoals de vaderfiguur, de ploegbaas en de turnleraar. RUBBER TARZAN is in het kader van de Skandinaafse filmindustrie weerom een hoogvlieger: een humoristische en pertinente prent over niet altijd prettige dingen maar zeer warmmenselijk en poëtisch weergegeven. Door deze kwaliteiten zal de film zeker een hit worden op kinderfestivals, en wellicht ook kommercieel sukses hebben over de lands- en taalgrenzen var. Denemarken heen.
(uit "Jefi"-fiche en persfolders)

Image gallery

Dce20601 7de4 48a2 99bc 10fa8e827870
C1010202 db1c 4abd 9d72 6b95e46ee16e

Generiek

Regisseur

Søren Kragh-Jacobsen

Componist

Kenneth Knudsen

Met

Alex Svanbjerg, Otto Brandenburg, Peter Schrøder

Scenario

Søren Kragh-Jacobsen, Hans Hansen

Cinematograaf

Dan Laustsen

Monteur

Anders Refn

Producent

Bent Fabricius-Bjerre

Meer informatie

Taal

Deens

Productielanden

Denemarken

Scenario gebaseerd op

"Pudding Tarzan" (Ole Lund Kirkegaard)

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?