09 20 okt. '24
1bf9a6cb 587b 413c b96e ef50ffa03cc0

Roxanne

Editie 1987
107' - 1987 - Komedie, Romantisch - Taal: Engels
Componist: Bruce Smeaton Met: Steve Martin, Daryl Hannah, Rick Rossovich, Shelly Duvall, Fred Willard
In het kleine skioord Nelson geniet de knappe brandweercommandant C .D. Bales de sympathie en het respect van alle in­woners. Maar C.D. heeft een kleine han­dicap, de ongewone lengte van zijn neus. En in het bijzijn van C .D. grappen maken over neuzen doet men best niet.
Burgemeester Deebs van Nelson is het hartelijke mannetje dat met een pak ideëen rondloopt om wat meer toeristen voor zijn stadje aan te trekken. Deebs is ook de meest ergerlijke van de ploeg vrij­willige brandbestrijders die C .D. leidt. Met andere woorden: beter in het stichten dan in het blussen van branden.
In de zomerse periode buiten het drukke seizoen krijgt Nelson onverwacht bezoek van de lieftallige, intelligente astronome Roxanne Kowalski. De ruimtevrouw ver­blijft een tijdje in Nelson om er in de nachtelijke hemel boven de sneeuwtoppen een nieuwe komeet op te sporen maar ook om een mislukte liefdesaffaire te verwer­ken . Wanneer ze zich in haar nieuwe woning buitensluit komt C .D. haar als een ridder bevrijden. De redder wordt beloond met een glaasje wijn en dat is het begin van een gezellige avond. Het begin ook van een nieuwe vriendschap.
Roxanne voelt zich echter vanop een af­stand iets meer aangetrokken tot Chris , een assistent-brandweerman van C .D. 's ploeg. Ook hij kampt met een handicap, hij is ontzettend stuntelig. Doch Chis' stuntelig gedrag schijnt Roxanne te charmeren . Het hoofd van deze arme brandweerman slaat dan ook helemaal op hol wanneer hij verneemt van C .D. dat Roxanne voor hem iets voelt. Chris durft er evenwel niet aan te denken om met de mooie gecultiveerde Roxanne een gesprek aan te knopen. Dat weet C .D. maar al te goed. C .D. neemt dan het besluit buiten het weten om van Chris als ghostwriter een brief te sturen naar Roxanne waarin de uitverkorene zijn gevoelens voor haar verwoordt. Welke uitverkorene eigenlijk? En het truukje schijnt nog te lukken ook. Totdat Chris aan C .D. toevertrouwt dat wat Roxanne zoekt is: « A man that looks like me and talks like you » ...
Zowel als scenarist als in zijn vertolking van de hoofdrol was Steve Martin de meest scheppende en drijvende kracht achter Roxanne . Het zal geen mens verwonderen dat Steve Martin het 17de eeuwse stuk « Cyrano de Bergerac » dé bron van ins­piratie voor deze film noemt. Deze klas­sieker bevat volgens Martin een sterk plot, een pittige romance en een stevige hap humor. (vrij naar persdossier)

Image gallery

1c4bf2aa 9835 451d b874 4fd22100dc9f
1bf9a6cb 587b 413c b96e ef50ffa03cc0

Generiek

Componist

Bruce Smeaton

Met

Steve Martin, Daryl Hannah, Rick Rossovich, Shelly Duvall, Fred Willard

Scenario

Steve Martin

Cinematograaf

Ian Baker

Monteur

John Scott

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Cyrano de Bergerac" (Edmond Rostand)

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?