09 20 okt. '24
A4ca9631 d645 46ed bf7b 65081a5ffa39

Robert Ellis Miller

Reuben, Reuben

Editie 1984
101' - 1983 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: Robert Ellis Miller Componist: Billy Goldenberg Met: Tom Conti, Kelly McGillis, Roberts Blossom
ROBERT ELLIS MILLER
Geboren in New York en gediplomeerd in Harvard is Miller al lang bekend als regisseur van kwaliteitsprodukties voor televisie en theater, maar de film was toch zijn grootste uitdaging : voor de regisseur is film het dankbaarste, zegt hij, omdat hij de enige uiteindelijke verantwoordelijke is voor het eindprodukt. Het sterkst is Miller in de akteursregie. Zo maakte hij enkele knappe typische akteursfilms als ANY WEDNESDAY (met de nog jonge Jane Fonda en Jason Robards), THE HEART IS A LONELY HUNTER (met Alan Arkin), THE GIRL FROM PETROVKA (met Goldie Hawn en Anthony Hopkins), JUST AN OLD SWEET SONG en BALTIMORE BULLET. Tegenwoordig is Miller ook aktief in het video-medium.

Reuben, Reuben
Het scenario voor REUBEN REUBEN werd geschreven door niemand minder dan Julius J. Epstein, co-scenarist van CASABLANCA, en auteur van andere klassiekers van o.m. Curtiz en Capra. Producer Walter Shenson is evenmin een onbekende: THE MOUSE THAT ROARED en A HARD DAY'S NIGHT staan op zijn palmares. Epstein concipieerde De Vries' roman in het verlengde van LOLITA. Een beroemde maar leeggeschreven Schotse dichter, McGland, geeft les aan een universiteit in New England en verleidt vrouwen uit de betere kringen. Hij wordt verliefd op een mooie studentin, Geneva, die de kleindochter blijkt te zijn van Frank Spofford, zijn enige vriend, die een Engelse scheper, Reuben, heeft. De sarcastische en minachtende anti-Amerikaanse replieken stromen even overvloedig over zijn lippen als de alkohol -maar in tegengestelde richting dan. Voor Tom Conti (de Mr. Lawrence van Oshima) een uitgelezen kans om zijn akteurstalent tot volle ontplooiing te brengen. Miller volgt de geschreven tekst getrouw: een Mankiewicz of een Wilder zouden er een satirische dimensie aan toegevoegd hebben, maar die is hier voelbaar niet aanwezig. Kelly McGillis debuteert hier als Geneva en belooft een schitterende carrière. In de rol van Reuben, de Engelse schaapshond, speelt Jamie, een ruigaard die bijna even sympathiek is als Conti.
(LC. in Positif, juli 1984)

Image gallery

A4ca9631 d645 46ed bf7b 65081a5ffa39
Eb43665d 257e 47c6 ac90 09485ac8e280

Generiek

Regisseur

Robert Ellis Miller

Componist

Billy Goldenberg

Met

Tom Conti, Kelly McGillis, Roberts Blossom

Scenario

Julius J. Epstein

Cinematograaf

Peter Stein

Monteur

Skip Lusk

Producent

Herman Shumlin

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Reuben, Reuben: A Novel" (Peter De Vries) & "Spofford" (Herman Shumlin)

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?