30e17053 fda4 4a46 be49 b5eb52db268a

John Sayles

Return of the Secaucus Seven

Regisseur John Sayles Componist Mason Daring, Tim Jackson, Bill Staines, Guy Van Duser Met Bruce MacDonald, Maggie Renzi, Adam LeFevre
Editie 1981
104' - 1980 - Drama - Taal: Engels
JOHN SAYLES
Werd in 1950 in de buurt van New York geboren. Voor hij vijfentwintig werd was hij reeds een geprezen en in Amerika bekroond auteur van romans. Roger Corman zag in hem ook een "wonderkind" en engageerde hem voor het skript van PIRANHA en BATTLE BEYOND THE STARS. THE RETURN OF THE SECAUCUS SEVEN, zijn eerste film kost slechts zestig duizend dollar, maar vergde twee jaar werk.

Toen THE RETURN OF THE SECAUCUS SEVEN in december 1980 in twee kleine New Yorkse zaaltjes uitkwam zag de toekomst van de film er maar povertjes uit. Zoals het nog gebeurt bij kleine onafhankelijk en goedkoop geproduceerde films, zag het er naar uit dat de karrière van de film al in januari 1981 ging eindigen in de opbergkast van de regisseur. De kritieken van de film waren inderdaad niet wild entoesiast en toen er een klein beetje volk begon te komen werd de film wegens niet-rendabiliteit van de affiche weggehaald. Daarna kwam de film uit op het Festival van Berlijn, waar de kritiek zeer goed was maar de belangstelling nog al te gering om door te breken. Het is op het jongste filmfestival van Los Angeles, Filmex 81 in maart jongstleden dus, dat THE RETURN OF SECAUCUS SEVEN zijn konsekratie kreeg. De verenigde Amerikaanse pers sprak er bijna eensgezind van ''one of the ten best of the year" en vergelijkingen met AMERICAN GRAFFITI of JONAS QUI AURA 25 ANS EN L'AN 2000 waren niet uit de lucht.

In weerwil van zijn intrigerende en bevreemdende titel is THE RETURN OF THE SECAUCUS SEVEN een zeer eenvoudige, menselijke en charmante film. Het verhaal is dat van een bijeenkomst van oude vrienden die in de jaren zestig zeer aktief waren op politiek vlak en vooral tegen de Viëtnamese oorlog ageerden. Na acht jaar, en nu ze allemaal een stuk of wat in de dertig zijn en in de bres staan om geld te verdienen, komen ze terug samen. Zij halen herinneringen op, spelen samen, praten over de liefde, herdefiniëren hun relaties en trachten de toekomst onder ogen te zien, terwijl ze zich toch ook blijven vastklampen aan hun gedeelde ervaringen van tien jaar geleden. De zeven personages uit de film zijn (een eerste vergelijking met JONAS dringt zich hier bijna op): Mike en Katie die allebei in het onderwijs staan en een bijna banaal leventje leiden. JT heeft altijd gedroomd countrymuzikant te worden maar beseft nu dat het hem nooit zal lukken. Frances is schitterend gelukt in geneeskunde maar gefrustreerd wat de liefde betreft. Irene voelt zich niet goed in haar vel omdat ze 'n goed betaalde job heeft bij een liberale senator. Maura en Jeff zijn de meest radikale van de groep en staan nu op punt van uit elkaar te gaan. Deze zeven personages worden schitterend vertolkt door illustere onbekenden en het is hier natuurlijk dat de vergelijking met AMERICAN GRAFFITI zich opdringt. In tegenstelling tot George Lucas heeft Sayles zich echter ook met een rolletje bedacht. De stijl van Sayles' regie is, net als die van zijn boeken bedrieglijk gemakkelijk: je krijgt het gevoel dat je echte mensen aan het afluisteren bent op echte plaatsen, met echte relaties, terwijl ze echte gesprekken voeren. Er wordt niet pseudo-gewichtig gedaan over het lot van vroegere radikalen; Sayles begrijpt en houdt van zijn personages; hij weet de melancholie weer te geven van de onontkoombare normaliteit die deze vriendelijke, gewone mensen achterhaalt, die eens brandden van ijver om de wereld te veranderen.

Tot slot komen we even terug op de titel. SECAUCUS is namelijk de naam van het politiebureau waar de zeven personages in terecht kwamen toen ze zich destijds naar een anti-Viëtnam demonstratie begaven. SECAUCUS ligt dus ergens tussen Boston en Washington aan de Amerikaanse westkust. THE RETURN OF THE SECAUCUS SEVEN is een intelligente, spirituele en warm menselijke film.

Image gallery

F16566ec 4721 4fcb 8f53 275e798d81f3
30e17053 fda4 4a46 be49 b5eb52db268a

Generiek

Regisseur

John Sayles

Componist

Mason Daring, Tim Jackson, Bill Staines, Guy Van Duser

Met

Bruce MacDonald, Maggie Renzi, Adam LeFevre

Scenario

John Sayles

Cinematograaf

Austin De Besche

Monteur

John Sayles

Producent

Jeffrey Nelson

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1980