B7f0b2b8 47a6 4150 becb 8fdc41a41e02

Alex Cox

Repo Man

Regisseur Alex Cox Componist Steven Hufsteter, Tito Larriva Met Harry Dean Stanton, Emilio Estevez, Tracey Walter
Editie 1985
92' - 1984 - Misdaad, Actie, Komedie - Taal: Spaans, Engels

De uit Liverpool afkomstige regisseur Alex Cox werd voor Repo Man geïnspireerd door Los Angeles. Hij betoont hierbij vooral aandacht voor het ondergrondse L.A., de straten van de zwervers, bezaaid met vuilnis, de rare culturen van California, van de UFO-cult, de punks en van de auto.

In feite zou Cox zelf een "repo man" geweest zijn, toen hij nog studeerde en geld nodig had. De film vertelt over Otto, een punk die de protégé wordt van Bud, een linke auto-repossessor (iemand die de auto van slechte betalers "terug in bezit neemt"). Otto daagt zijn mentor uit voor de repo-prijs van 20.000 dollar een Chevy Malibu uit 1964 op de kop te tikken, waarin J. Frank Parnell, een atoom-wetenschapper, rondrijdt. De Chevy wordt ook achtervolgd door veiligheidsdienst-agenten, UFO-cultisten en de beruchte Rodriguez-broers. Want in de achterbak van de Chevy bevindt zich een ondenkbaar object dat de koers van onze beschaving in een oogwenk drastisch kan veranderen ...

Het leven van een repo-man is intens: snelle achtervolgingen zijn niet ongewoon en repo-slachtoffers zullen er alles voor doen om de repossessor van de weg te maaien en hun auto terug te krijgen.

Repo Man is origineel en geestig in dialogen; er wordt goed geacteerd (Stanton heeft hier meer lef dan in Paris, Texas) en Robby Müller heeft alles heel mooi gefotografeerd. De film bestaat uit krankzinnige scènes van de vreemde verschijningswereld van Los Angeles. Cox heeft er niet bepaald een moraal of mening over: amusement is het enige dat hem voor ogen stond.
(De Volkskrant, 18.1.1985)

Alex Cox werd geboren in Liverpool, maar studeerde aan de filmschool van de University of California, Los Angeles.Zijn eerste film was Sleep is for Sissies.

Image gallery

B7f0b2b8 47a6 4150 becb 8fdc41a41e02
972f8bf9 f6ab 4a0f a6cd 80fb11f28cbd

Generiek

Regisseur

Alex Cox

Componist

Steven Hufsteter, Tito Larriva

Met

Harry Dean Stanton, Emilio Estevez, Tracey Walter

Scenario

Alex Cox

Cinematograaf

Robby Müller

Monteur

Dennis Dolan

Producent

Peter McCarthy, Jonathan Wacks

Meer informatie

Taal

Spaans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1984