Bef6cb76 de5c 4c64 b83a f9041bb5231f

Jacques Richard

Rebelote (Rebelot)

Regisseur Jacques Richard Componist Pierre Jansen Met Jean-Pierre Léaud, Christophe Bazzini, Olga Georges-Picot
Editie 1983
80' - 1983 - Drama - Taal: Frans
JACQUES RICHARD
Is een zeer jonge man, geboren in 1954, en bezeten als het ware door kinema. Werkte overigens een tijdje bij Henri Langlois in de Franse Kinematheek en in de programmatie van een Parijse ''art-bioskoop'', maar maakte ondertussen ook kortfilmpjes en videofilms waaronder een portret van Vince Taylor. REBELOTE is zijn beloftevol debuut.

Rebelote
REBELOTE staat hier onder onze sektie "muziekfilms" maar feitelijk is het een buitenbeentje. REBELOTE is namelijk een film zonder klank, dus zonder dialoog of muziek. De versie zoals de film in de bioskopen zal uitkomen, zal vermoedelijk met een toegevoegde klankband zijn (zoals gebruikelijk bij hernemingen van klassiekers uit de stomfilmperiode, bijvoorbeeld Chaplin) maar ter gelegenheid van de voor-première tijdens dit filmfestival zal gepoogd worden de film voorstellen zoals bij de wereldpremière in Cannes, namelijk onder begeleiding van een band.

REBELOTE is echter geen film in de retrostijl gemaakt, daarvoor is overigens zijn montage veel te modem en is ook het onderwerp veel te eigentijds, want het gaat hem hier over delikwentie zoals het zich vandaag de dag in Parijs voordoet. REBELOTE is een film in zwart-wit en zonder klank, uit armoede. De regisseur die veel in het Filmarchief van Parijs (in die tijd onder de legendarische Langlois) werkzaam geweest is, kent wel heel goed de film van vóór 1927 en daarom heeft hij het gewaagd op die manier te werk te gaan, in afwachting op financieel voorspoedigere tijden. Zijn film is ook in twee delen omdat hij REBELOTE eerst als een kortfilm wilde maken. Het is dit eerste gedeelte dat hem krediet gegeven heeft om een vervolgje te maken, met professionele akteurs. Toen de film dan eindelijk - na zeer veel moeite en moeilijkheden - af was, kreeg hij genade bij de financierders. Zij hebben dan de schulden overgenomen en voor de postproduktie gezorgd. En zij nemen ook het risico REBELOTE uit te brengen zoals hij is: in twee delen en zonder klank. Zoals reeds gezegd is REBELOTE een film in twee delen.
Het eerste deel gaat hem over Remy Chauveau die tien jaar oud is. Hij leeft bij zijn grootmoeder in gezelschap van zijn zus, kwistige vader en alkolieke moeder. Zijn ouders maken voortdurend ruzie en zenden hem naar een pensionaat ver en veilig op afstand van de stad. Tenslotte belandt hij bij een strenge en berekende tante... Maar ondertussen is zijn vader weg van zijn vrouw en heeft hij samen met zijn nieuwe levensgezellin een kroeg geopend. Hij zal zijn zoon ontvoeren...

In deel twee zien we dezelfde Remy Chauveau zeventien jaar later. Hij is hulpje bij een beenhouwer in de volkse Clignancourtwijk in Parijs. Het weinig dat hij verdient, gebruikt hij om de bloempjes buiten te zetten maar dat loopt dan meestal verkeerd af met vechtpartijen en arrestatie. Op een bepaalde dag ontmoet hij echter het meisje van zijn leven en besluit dan ook zijn levenswandel grondig te veranderen. Maar nu is het een van zijn beste vrienden die roet in de ketel komt smijten...

REBELOTE, een echte stomfilm uit de jaren tachtig. Wel het produkt van iemand die bezeten is door het medium film, maar zeker geen film die de ambitie is een les te zijn voor kollega-debutanten of de meesterwerken van vóór 1927 een over te doen. Wel een origineel, geslaagd en beloftevol debuut.

Image gallery

Bef6cb76 de5c 4c64 b83a f9041bb5231f
0ac63ba3 6306 45dd a816 6a1d1743e2f2

Generiek

Regisseur

Jacques Richard

Componist

Pierre Jansen

Met

Jean-Pierre Léaud, Christophe Bazzini, Olga Georges-Picot

Scenario

Jacques Richard

Cinematograaf

Dominique Brenguier

Monteur

Luc Barnier

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1983