160c0f5d 7473 453e a1d5 89575c750684

Michael Hoffman

Promised Land

Regisseur Michael Hoffman Componist James Newton Howard Met Jason Gedrick, Kiefer Sutherland, Meg Ryan
Editie 1988
102' - 1987 - Drama - Taal: Engels
In het stadje Ashville, Idaho, gaan drie vrienden naar school : Mary , Danny en Davey. Davey is een basketbal-ster, Mary de 'all-American' supporter en Danny is een eenzaat. Hij kondigt aan dat hij niet zoals Mary en Davey naar de universiteit zal gaan, maar dat hij stopt met studeren om naar Arizona te gaan. Twee jaar later ontmoeten de drie vrienden elkaar weer. Davey is nu de lokale politiecommissaris nadat hij niet slaagde aan de universiteit. Hij wil met Mary trouwen maar zij ziet geen perspektief in een bestaan met hem. Danny is in Reno getrouwd met het wat
onstabiele meisje Dev. Maar hun bestaan is uitzichtloos: Danny wil weggaan, Bev wil een supermarkt overvallen. Wat zo als een 'grap' begint eindigt in een ware ramp: Davey wordt als politiecommissaris opgeroepen. Hij herkent Danny niet en schiet hem dood. Hoffman, die al bescheiden faam oogstte met Restless Natives, kreeg voor zijn projekt de steun van het Sundance Institute. Robert Redford zelf geloofde in het script : « Ik geloof dat ons land zich in een overgangsperiode bevindt. Er is een botsing aan de gang tussen verleden en toekomst. Die botsing is het felst in het Amerikaanse binnenland.» Hoffman baseerde zich op eigen ervaring. « Op een keer werd een jongeman door een andere doodgeschoten op een parkeerterrein. Het waren toevallig twee jongens die ik had gekend. Zij waren samen opgegroeid. Zij hadden samen gedroomd van het beloofde land dat Amerika is. Zij hadden allebei geleerd dat de wereld aan hun voeten lag ... »
Voor Hoffman staan zij als een symbool voor de mythe van de American Dream', die jaarlijks een tol eist onder Amerikaanse jongeren. ‘You deserve to be happy’, zegt een neonlicht in Ashville. Zij nemen deze boodschap ernstig. De film opent tamelijk extatisch, met de triomfen van Davey op het sportterrein en de party waar Davey verliefd wordt op Mary. Danny, de teruggetrokken, maar intelligente figuur, wordt 'the Senator' genoemd. Hem wordt de droom van de grote toekomst geleerd. Hoffman onderstreept dit gevoel van verwachting in het begin van zijn film om aldus een dramatisch contrast te scheppen met de uiteindelijke afloop van het verhaal. Niets, immers, komt van deze dromen terecht. Kiefer Sutherland, zoon van Donald, bewijst in deze film dat hij niet slechts de zoon van zijn vader is. Signaleren we nog de sterke sfeerschepping via camerawerk en muziek. (wp)

Image gallery

160c0f5d 7473 453e a1d5 89575c750684
2104a923 b7ba 429b 926f 91c76525515c

Generiek

Regisseur

Michael Hoffman

Componist

James Newton Howard

Met

Jason Gedrick, Kiefer Sutherland, Meg Ryan

Scenario

Michael Hoffman

Cinematograaf

Ueli Steiger

Monteur

David Spiers

Producent

Rick Stevenson

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk

Jaar

1987