09 20 okt. '24
Fbcea3a6 0f14 460b 8003 4ca6b693acbb

Stig Lasseby, Jan Gissberg

Pelle Svanslös (Peter de kat zonder staart)

Editie 1983
81' - 1981 - Drama, Komedie, Animatiefilm - Taal: Zweeds
Regisseur: Stig Lasseby, Jan Gissberg Met: Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling, Ernst-Hugo Järegård
PETER, DE KAT ZONDER STAART is een recente Zweedse animatiefilm. In zijn land van herkomst wordt de prent bejubeld als één van de beste produkten in het genre: goed genoeg om Walt Disney te kloppen.

Het verhaal. In een boerderij op het Zweedse platteland worden enkele poesjes geboren. Eentje ervan heeft geen staart. De boer verbergt het poesje in de auto van een vakantieganger. De kinderen van de man zijn blij met het poesje. Ze dopen het Pier. Pier maakt kennis met de poezen in de buurt. Eén van hen is Flinky, een brutale grote kater die Pier liever weg wil. Hij probeert met alle middelen zijn doel te bereiken maar Pier is hem steeds te slim af...

Walt Disney is ongetwijfeld de meest bejubelde naam in de geschiedenis van de animatiefilm. Alleen al zijn bijdrage tot de tekenfilmtechniek en tot de industrialisering van de tekenfilm via marchandising maakte van de animatiefilm een volwaardig filmgenre. Maar door die immense impakt heeft de Disney-fabriek ook de beeldvorming van het doorsnee-publiek naar zijn hand weten te zetten. "Een Disney is een goede kinderfilm". Punt. Daaruit volgde jarenlang een hypoteek op de kinderfilm in het algemeen en op de animatiefilm in het bijzonder.

Alhoewel de makers van deze film onvermijdelijk putten uit Disney's erfenis is dit géén Disney-film. Het overgrote deel van de Disney-films komt probleemloos tegemoet aan de wensen en de dromen van het kind in iedere volwassene. PETER daarentegen is een kinderfilm met enkele knipoogjes naar volwassenen. Het antropomorfisme (het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren) is Disneyaans van aard. Maar de manier waarop dit bij herhaling gerelativeerd wordt niet. Ook de zeer vlotte animatie, de vrolijke kleuren en de grootste opzet zijn Disneyaans. Maar in deze film worden - in tegenstelling tot Disney -de rolpatronen op een prettige manier doorbroken. Bovendien zit er in deze film een dubbele bodem. Vervang Piet door een gastarbeider en je krijgt een schitterende persiflage op het in West-Europa welbekende probleem van gastarbeid en racisme.

Los van deze vergelijkingen is PETER. DE KAT ZONDER STAART bovenal een zeer verzorgde en zeer grappige, vlotte tekenfilm. Ook de muzikale taferelen zijn zeer genietbaar, vooral als de katten zelf aan het musiceren gaan. Een film die aanbevolen dient te worden aan iedereen die ongenuanceerd zweert bij Disney als ideale kinderfilms.

Image gallery

Fbcea3a6 0f14 460b 8003 4ca6b693acbb

Generiek

Regisseur

Stig Lasseby, Jan Gissberg

Met

Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling, Ernst-Hugo Järegård

Scenario

Leif Krantz

Meer informatie

Taal

Zweeds

Productielanden

Zweden

Scenario gebaseerd op

"Pelle Svanslös" (Gösta Knutsson)

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?