08 19 okt. '24
2c116888 0c23 4661 af8f 7a0b1e781790

Andrew Grieve

On the Black Hill

Editie 1988
117' - 1988 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Andrew Grieve Componist: Robert Lockhart Met: Aled Baker, Rhys Baker, Iona Banks

In de buurt van de grens van Wales, op de 'Black Hill', woont Amos Jones, een weinig spraakzame pachter. Zijn wat meer gecultiveerde vrouw is de dochter van de dorpspastoor. Rond 1900 baart zij een tweeling, Lewis en Benjamin. Kort daarop komt nog een dochter, Rebecca. Jones geraakt in een dispuut met zijn buurman Watkins over de begrenzingen van hun landerijen. Het wordt een bitter dispuut dat al snel overgaat in een bloedige, en dure, vete. Amos verliest er zijn hooiopper in een brand en ook een herdershond.

Jaren later zijn de tweelingen volwassen geworden. Hun wegen zullen scheiden, want Lewis gaat op een andere hoeve werken en Benjamin wordt onder de wapens geroepen voor de Grote Oorlog. Na de dood van Amos en Mary nemen de tweelingen de hoeve over tot er plotseling een erfgenaam uit het niets opduikt: Kevin, de kleinzoon van hun lang geleden gestorven zuster Rebecca. Hij komt in het gezelschap van zijn vrouw Eileen...

Deze film, gebaseerd op een boek van 'Cobra Verde'-auteur Bruce Chatwin, was voor Grieve dé kans om een persoonlijk project tot een goed einde te brengen. Het ging hier om een thema dat in de Britse cinema tot nog toe sterk verwaarloosd werd en er was tevens de verbondenheid met zijn eigen jeugd. De grote gebeurtenissen van de tijd komen slechts zijdelings in de film. Belangrijker is het isolement van het leven aan de Welshe grens, het bestaan van mannen en vrouwen, landeigenaar en pachters, Engelsen en Welshmen. De draad waaraan dit portret wordt opgehangen is het leven van de tweelingen, die rond de eeuwwisseling geboren werden en dus de 20e Eeuw doorlopen, net zoals Maria in Edgar Reitz' Heimat. On the Black Hill is een fascinerende film geworden met een oog voor het mooie landschap, de traagheid van het leven (zonder dat de film zelf traag is ) en met respect voor de personages. Bob Peck (ook te zien in The Kitchen Toto) is excellent als boer en de tweelingen Gwilym acteren beide even sterk. Grieve slaagde erin het vrij complexe verhaal van Chatwin in een eenvoudiger structuur om te zetten voor een film die beslist ruimere internationale aandacht verdient.
(wp)

Image gallery

360e8b3a f39d 42ae 98e8 97a352d1e024
2c116888 0c23 4661 af8f 7a0b1e781790

Generiek

Regisseur

Andrew Grieve

Componist

Robert Lockhart

Met

Aled Baker, Rhys Baker, Iona Banks

Scenario

Andrew Grieve

Cinematograaf

Thaddeus O'Sullivan

Monteur

Scott Thomas

Producent

Jennifer Howarth

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"On the Black Hill" (Bruce Chatwin)

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?