09 20 okt. '24
Aaeb3fa6 abc1 4f9a 93be 9555573eff51

Carmelo Bene

Nostra signora dei turchi (Notre-Dame des Turcs)

Editie 1978
124' - 1968 - Drama - Taal: Italiaans
Regisseur: Carmelo Bene Met: Carmelo Bene, Lydia Mancinelli, Salvatore Siniscalchi

Deze film was de grote verrassing op het festival van Venetië van 1968. Het betreft een opera-spaghetti, waar de barokke farcen de kijker soms perplex laten. Poëtisch vertelt de auteur hier de lotgevallen van ene Icarus, wie het maar niet lukt in de hemel te blijven en steeds te pletter tegen de vloer vliegt.Vol met plijsters gaat hij troost gaan zoeken bij Onze Lieve Vrouw. Deze heeft het echter te druk: met een sigaret in de mond leest ze rustig verder in haar bed. Men moet het zien om te kunnen geloven. Deze film barst van zotte ideeën: het is een echte belevenis. (vrij naar Le Nouvel Observateur)

Het is nog niet vaak gebeurd dat we een film zagen waarvan we de indruk hadden dat hij zo door "het onderbewuste"gemaakt werd. En te oordelen is dit onderbewuste bij Carmelo Bene geen klein bier. Mystisistisch, sexueel, krijgen wij hier de meest onverwachte symbolen waar de plastische agressie en de muzikale omlijsting extra de toeschouwer bewegen. Dat deze film een persoonlijke afrekening is van de auteur, zijn narcissisme liegt er trouwens ook niet om, staat buiten kijf. In tegenstelling tot wat anderen ervaren hebben, vind ik de film meer opwindend dan verlossend. (Jean de Baroncelli)

Als pamflettaire opera prima had deze film alleszins het effekt van een raket. Nog nooit werd op een festival iets vertoond dat zo nieuw, zo revolutionair, zo "anders", zo sterk en zo avant-gardistisch was als deze film. De extravagantie, de opeenstapeling van de ideeën, beletten niet dat deze film toch humoristisch blijft en dat hij zelfs niet verstoken is van enkele knipoogjes naar het publiek. (Henry Chapier)

Van Carmèlo Bene is in België enkel tot nu tot SALOME vertoond, een film met Verushka in de hoofdrol en die eveneens te Gent door Studio Skoop werd gedraaid. Een andere beroemde film is CAPRICCI en UN HAMLETO DI MENO. Carmelo Bene is verder ook gekend voor zijn rol die hij van Pasolini kreeg in EDIPO RE, en voor zijn veelvuldige regieën en optredens in de Parijse avant-gardistische teaters.

Image gallery

7d60aa42 5ec9 4ff6 a2d7 0102a70c2993
Aaeb3fa6 abc1 4f9a 93be 9555573eff51

Generiek

Regisseur

Carmelo Bene

Met

Carmelo Bene, Lydia Mancinelli, Salvatore Siniscalchi

Scenario

Carmelo Bene

Cinematograaf

Mario Masini

Monteur

Mauro Contini

Producent

Carmelo Bene, Giorgio Patara

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië

Scenario gebaseerd op

"Nostra signora dei turchi" (Carmelo Bene)

Jaar

1968

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?