09 20 okt. '24
5f4b68df a585 4215 9fea 39d905fd4528

Ole Bornedal

Nattevagten (Nightwatch)

107' - 1994 - Thriller - Taal: Deens, Zweeds
Regisseur: Ole Bornedal Componist: Sort Sol, The Sandmen, Joachim Holbek Met: Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Kim Bodnia
Martin Bork is een student in de rechten. Hij heeft pas een vakantiejob gevonden, als nachtwaker in het lijkenhuisje van een ziekenhuis. Samen met zijn vriend en medestudent Jens en hun respectieve vriendinnen Kalinka en Lotte, plannen ze een etentje om zijn nieuwe job te vieren. Het etentje wordt verstoord wanneer ze via de televisie vernemen dat een psychopatisch moordenaar opnieuw aan het moorden is geslagen. De volgende dag gaat Martin tot bij de oude nachtwaker die hij die zomer zal vervangen. Deze begroet hem met de woorden “Welkom op Mars!". Daarna geeft hij Martin wat uitleg over zijn functie en zijn verantwoordelijkheden. Hij vertelt hem ook een verhaal over zijn voorganger, een necrofiel. Met de verhalen van de man in het achterhoofd, begint Martin met de nodige schrik aan zijn job. Hij hoopt de lange nachten te kunnen vullen met studeren, maar in plaats daarvan zorgen een aantal onvoorziene gebeurtenissen voor het nodige tijdverdrijf. Na een aantal gruwelijke moorden, raakt Martin er meer en meer van overtuigd dat iemand de schuld in zijn schoenen wil schuiven. Geleidelijk aan wordt hem ook duidelijk wie dit probeert. Kalinka, zijn vriendin, is de enige die zijn onschuld kan aantonen, maar de bewijzen in zijn richting worden alsmaar sterker.

Image gallery

5f4b68df a585 4215 9fea 39d905fd4528
75fa544d 69dd 42f8 9dae f4f4f899b813

Generiek

Regisseur

Ole Bornedal

Componist

Sort Sol, The Sandmen, Joachim Holbek

Met

Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Kim Bodnia

Scenario

Ole Bornedal

Cinematograaf

Dan Laustsen

Monteur

Camilla Skousen

Producent

Michael Obel

Meer informatie

Taal

Deens, Zweeds

Productielanden

Denemarken

Jaar

1994

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?