14c68c05 a215 47f3 8a6d 30fc458352da

T. Minh-ha Trinh

Naked Spaces: Living Is Round

Regisseur T. Minh-ha Trinh Componist T. Minh-ha Trinh Met Barbara Christian, Linda Peckham
134' - 1985 - Documentaire - Taal: Engels
Minh-Ha Trinh T., de Westafrikaanse avant-garde regisseur van Viëtnamese af­komst, die vooral bekend is om haar hel­dere en elegante camerawerk, schept met deze film een meerdimensioneel beeld van het huiselijk leven bij stammen uit zes Westafrikaanse landen. Ze trok daarvoor door Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Benin, Senegal en Togo en filmde er het vredige dorpsleven. Deze opnamen passen in een groot narratief geheel.
De camera gidst onze blik van begrafe­nissen, over het werk, op het land, naar initiatieriten. Daarbij wordt ruime aan­dacht besteed aan de gehele levensruimte, de omgeving en de architectuur.. Beeld en geluid geven in een perfecte harmonie de typische aspecten weer van een leven met archaïsche tradities, magische riten, een sterke binding met de natuur en bijgeloof. Het niet geringe belang van de muziek - een hypnotiserende drum - komt daarbij goed naar voren.
In Naakte Ruimten wordt zonder veel woorden het verlies betreurd van traditie en aangetoond dat het woord «primitief» helemaal niet van toepassing is op deze Afrikaanse maatschappij. Opvallend aan deze betoverende film op het kruispunt van veel stijlen is dat Minh-Ha Trinh T. instond voor de regie, het scenario, de montage en de muziek. Naast filmwerk heeft ze overigens ook tal van publicaties op haar naam staan over hedendaagse kunst, Afrikaanse architectuur, feminisme en de derde wereld. Naakte Ruimten brengt de toeschouwer terug in contact met het essentiële: zijn omgeving. (vrij naar persmap)

Image gallery

14c68c05 a215 47f3 8a6d 30fc458352da
F2612621 0719 446b ab92 c087296ae952

Generiek

Regisseur

T. Minh-ha Trinh

Componist

T. Minh-ha Trinh

Met

Barbara Christian, Linda Peckham

Scenario

T. Minh-ha Trinh

Cinematograaf

T. Minh-ha Trinh

Monteur

T. Minh-ha Trinh

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1985