09 20 okt. '24
1460e292 e311 4c40 8a20 61b5201e5b68

Amos Guttman

Nagua (Drifting)

Editie 1984
80' - 1982 - Drama - Taal: Hebreeuws, Engels
Regisseur: Amos Guttman Componist: Arik Rudich Met: Jonathan Sagall, Ami Traub, Ben Levin

AMOS GUTMANN
Amos Gutmann (°Boedapest, 1954) emigreerde naar Israel toen hij 11 was. Hij ging naar de school voor Theater en Film van Tel Aviv en voltooide zijn studie aan het Department of Film van de universiteit van New York. Hij maakte verscheidene kortfilms en een film over mode voor de Israelische televisie. NAGUA is zijn eerste langspeelfilm.

Nagua / Drifting
David Ben-Gurion zei ooit dat Israel pas echt zoals andere staten zou zijn als het ook eigen smerissen, dieven en prostituées zou hebben. Zijn notie van de marges van de maatschappij bleken nogal beperkt. Nu, dertig jaar later, toont Amos Gutmann ons dat er in Israel homofielen zijn. Hoewel NAGUA, die voor de festivals van Montreal en Chicago de Engelse titel DRIFTING meekreeg, eigenlijk zoveel betekent als "besmet", is hij de eerste openlijk mannelijke homofilm die in Israel gemaakt werd. Robi is een homoseksueel in zijn twenties, die met zijn grillige grootmoeder in een kruidenierswinkeltje woont en werkt. Af en toe krijgt hij via de post een cheque van zijn moeder, die in Duitsland verblijft. In de vrije uren flaneert hij door het park op zoek naar sex, vaak met zijn vriend Ilan. Tot de mannen die hij mee naar huis neemt behoren Omri, een dropout-student die prostitueert, en twee Arabische terroristen, die van een opdracht terugkeren.

Robi breekt met alle regels. Hij vindt de politieke situatie, de oorlog, onbeduidend. Zijn obsessie voor het filmbedrijf drijft hem verder weg van het "gemiddelde" levenspad en hij isoleert zich in een totaal homofiel milieu (het grootste deel van de film speelt zich op zijn appartement af) . In een maatschappij die in beperkte mate afwijkend gedrag tolereert daagt Robi de cultuur niet uit: hij komt er eenvoudig niet toe haar in overweging te nemen. Weinigen in Israel hadden durven voorzien dat een film met een homofiele anti-held, vooral een die bezeten is van film, publiek zou trekken in een land waar het bioscoopbezoek onder een zware crisis gebukt gaat.

Image gallery

Bbbd36e7 2e25 4292 bd2a 558020af2af0
1460e292 e311 4c40 8a20 61b5201e5b68

Generiek

Regisseur

Amos Guttman

Componist

Arik Rudich

Met

Jonathan Sagall, Ami Traub, Ben Levin

Scenario

Edna Mazia, Amos Guttman

Cinematograaf

Yossi Wein

Monteur

Anna Finkelstein

Producent

Malka Assaf, Amos Guttman, Edna Mazia, Enrique Rottenberg, Jonathan Sagall

Meer informatie

Taal

Hebreeuws, Engels

Productielanden

Israel_fout

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?