C8c51d76 2c05 4251 ae07 80baa0dffaaf

Fons Rademakers

Max Havelaar (Max havelaar)

Regisseur Fons Rademakers Met Peter Faber, Sacha Bulthuis, Adendu Soesilaningrat
170' - 1976 - Drama - Taal: Nederlands, Maleis

Dankzij een gave regie is de in Faber geïncarneerde figuur het levende type geworden van Havelaar. Hij is in het Nederlandse kolonialisme de voorloper geweest van de idee van het gelijke recht voor allen. Dat betekende vooral bewust­zijn van ontrechting van de inlander en scepsis t.a.v kolonialistische superiori­teitswaanzin. Op basis van deze eenheid van het boek schreef Soeteman een ook naar het uitwendige volledig sluitend, dramatisch bewogen verhaal, dat zijn sterkste impulsen krijgt uit bekende details in het boek: de toespraak tot de hoofden van Lebak, het verhaal van Saïdjah en Adinda, enz...

Max Havelaar vindt zijn evenknie in de regent Adipati. Hij is de incarnatie van een inheemse autoriteit, die op een slimme manier het overwicht van de kolonisatoren gebruikt om zijn uitmergeling van "het magere volk" ongestraft en ongehinderd verder te zetten. Daarnaast is er het landschap. Op zichzelf prachtig, maar vooral boeiend door de inplanting van het menselijke leven erin. Een leven waarin de vrolijkheid er alleen is voor de uitbuiters. De armen hebben uitsluitend hun zorgen om in te leven.

De kracht en eenheid van het scenario zijn voor Rademakers van groot belang geweest. Hij hoefde niets te forceren voor het dichten van leemten. Misschien met uitzondering van het slot, waar Havelaar zijn wanhoop over de kolonialistische onverschilligheid en onbeduidendheid van zijn superieuren uitschreeuwt, verloopt alles volgens strikt natuurlijke patronen. (De Gentenaar 28-09-79)

Image gallery

E49a2abe 71d6 43f9 b2ee db0963b66a04
C8c51d76 2c05 4251 ae07 80baa0dffaaf

Generiek

Regisseur

Fons Rademakers

Met

Peter Faber, Sacha Bulthuis, Adendu Soesilaningrat

Scenario

Gerard Soeteman, Multatuli

Cinematograaf

Jan de Bont

Monteur

Kees Linthorst

Producent

Fons Rademakers

Meer informatie

Taal

Nederlands, Maleis

Productielanden

Indonesië

Scenario gebaseerd op

Multatuli boek

Jaar

1976