D85e7835 46de 4332 9975 a4a546196890

Patrick Conrad

Mascara

Regisseur Patrick Conrad Componist Egisto Macchi Met Charlotte Rampling, Michael Sarrazin, Derek de Lint, Romy Haag, Eva Robins
Editie 1987
96' - 1987 - Thriller - Taal: Nederlands, Engels
Alle proporties in acht genomen kan Conrads laatste verwezenlijking, Mascara, tot op zekere hoogte als een verbeterde en herziene versie van Slachtvee worden geïnterpreteerd. Net als in zijn debuutfilm construeert de cineast zijn verhaal bewust rond een uitgesproken antiheld: Bert Sanders blijkt met name heel wat met Thomas Schmidt gemeen te hebben. In beide gevallen gaat het om mensen met een niet te verwaarlozen sociale status, die door de pittoreske charmes van het nachtleven en alles wat daarbij te pas komt, tegelijk heftig geboeid en afgestoten worden. Schmidt zal zich pas in de noc­turne arena wagen als hij verneemt dat hij niets meer te verliezen heeft, maar een diep ingewortelde maatschappelijke reflex zal hem er uiteindelijk toe aanzetten het gerefoeleerd voorwerp van zijn aantrek­king zoniet symbolisch te vernietigen, dan toch zoveel mogelijk schade toe te brengen. Sanders van zijn kant houdt er een liefde- haat relatie op na ten opzichte van hetzelfde, maar dan toch wel tot in het extreme gedreven milieu.
Mascara vertelt de geschiedenis van de aantrekkelijke jonge weduwe Gaby Hart (Charlotte Rampling), die met haar doch­ter (Charlotte Berden) een keurig inge­richt appartement aan zee betrekt. Haar bestaan verloopt vrij rimpelloos en haar sociale contacten blijken zich ertoe te beperken, af en toe in het openbaar te verschijnen met haar broer Bert (Michael Sarrazin), een vrijgezel die tevens de functie van politiecommissaris bekleedt. In deze toestand komt bruusk verandering wanneer Chris Brine (Derek de Lint), een buitenlands costuumontwerper die door de plaatselijke opera werd ingehuurd naar aanleiding van de opvoering van Glucks « Orfeo ed Euridice », in hun beider leven verschijnt: na een toevallige ontmoeting wordt Gaby op hem verliefd, daar waar Sanders hem zal vragen het wondermooie kleed dat hij voor Eurydice heeft ontwor­pen, voor één avond te mogen uitlenen. De eens te meer briljant door Azevedo in beeld gebrachte prent is een erg complex werkstuk dat meer nog dan Slachtvee op verschillende vlakken kan worden gelezen en uitgelegd: op het eerste niveau gaat het natuurlijk om een liefdesgeschiedenis annex thriller. Op een tweede niveau gaat het om een Danteske helletocht.

Image gallery

58bd143f 8a8f 427f ac7e 2ef1d29d8259
D85e7835 46de 4332 9975 a4a546196890

Generiek

Regisseur

Patrick Conrad

Componist

Egisto Macchi

Met

Charlotte Rampling, Michael Sarrazin, Derek de Lint, Romy Haag, Eva Robins

Scenario

Patrick Conrad, Hugo Claus, Pierre Drouot

Cinematograaf

Gilberto Azevedo

Monteur

Susanna Rossberg

Meer informatie

Taal

Nederlands, Engels

Productielanden

België, Frankrijk

Jaar

1987