09 20 okt. '24
03ecab22 3b34 4f7a 852f c01b57d3e464

Éric Rohmer

Ma nuit chez maud (My Night at Maud's)

105' - 1969 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Frans
Regisseur: Éric Rohmer Met: Jean-Louis Trintignant, Françoise Fabian, Marie-Christine Barrault

In Ma nuit chez Maud is de hoofdpersoon, Jean-Louis (Trintignant), een 32-jarige ingenieur die, na 10 jaar in het buitenland te hebben gewerkt, zich te Clermont-Ferrand gevestigd heeft. Hij is praktiserend rooms-katholiek en wordt verliefd op een blond meisje, Françoise (Barrault), dat hij regelmatig tijdens de zondagsmis ziet. Hij beslist dat zij zijn vrouw zal worden.

Via zijn vriend Vidal - professor in de wijsbegeerte en marxist - komt hij in contact met een vrijzinnige, gescheiden vrouw Maud (Fabian). Tijdens een kerstnacht debatteren zij langdurig over Pascal, het Jansenisme, het katholieke geloof, huwelijkstrouw en liefde. Tussen Maud en de jonge ingenieur groeit een relatie. Maar hij kiest als levensgezellin de vrouw die hetzelfde geloof heeft als hij: "een voorwaarde voor een goed huwelijk", zo vindt hij. Françoise bekent dat zij de minnares is geweest van een gehuwd man. Jean-Louis bekent haar ook enkele misstappen. Vijf jaar later aan zee. Jean-Louis, zijn vrouw en hun zoontje ontmoeten Maud. Hier verneemt Jean-Louis dat zijn vrouw de minnares is geweest van Mauds eerste man. Ma nuit chez Maud is de beroemdste en beste film in Rohmers reeks 'Morele Vertellingen' (Contes Moraux). In de film staat een briljante dialoog en een knappe vertolking centraal.

Image gallery

A5b609f4 6244 494a 9bf4 b8193ca9810b
03ecab22 3b34 4f7a 852f c01b57d3e464

Generiek

Regisseur

Éric Rohmer

Met

Jean-Louis Trintignant, Françoise Fabian, Marie-Christine Barrault

Scenario

Éric Rohmer

Cinematograaf

Néstor Almendros

Monteur

Cécile Decugis

Producent

Pierre Cottrell, Barbet Schroeder

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1969

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?