10 21 okt. '23
C8f1cc43 5298 4cb4 b405 662be9b7f6d6

Jean Marboeuf

Bel ordure (Lovely Swine)

Filmgebeuren 90' - 1973 - Misdaad, Drama - Taal: Frans - Formaat: 35mm
Regisseur: Jean Marboeuf Componist: Guy Boulanger, Jean Bériac Met: Bulle Ogier, Claude Brasseur, Jean Rochefort, Andréas Voutsinas
Gesitueerd in het dekor van de Parijse cabarets en nachtkroegen anno 1930, vertelt Marboeuf ons hier de liefdeshistorie tussen een zangeres en een goochelaar. Hiermee leidt de film ons in de koelissen van het artisten- en uitgaansleven. Door zijn zeer originele toon, en vooral door het uitstekende spel van Bulle Ogier, is deze film een van de grote verrassingen van de jonge Franse kinema.
“Bel Ordure" kwam als een donderslag uit de klare hemel van het jongste Festival van Cannes. Iedereen waande de Franse kinema bijna dood, d.w.z. er kwam niet veel nieuw en origineel meer bij van filmtalent. De grote verrassingen van de nieuwe Franse kinema bleken THEMROC, LA MAMAN ET LA PUTAIN en BEL ORDURE te zijn. “Bel Ordure" is op de eerste plaats een zalige kijkfilm, kinema op zijn best.
Het gegeven van de film is zeer tragisch, en zoals de meeste dingen in het leven tragisch zijn gaat het ook hier om een tragische "onmogelijke" liefde. Bulle Ogier (cfr. “La Salamandre") vertolkt de rol van een zangeres in een zwoel en nogal verdacht uitziend “cabaret” uit het tijdperk van de lichtvoetige Parijse belle époque. Claude Brasseur zien we hier optreden als clown en goochelaar, en wordt natuurlijk smoorverliefd op de "ster" van het cabaret. Maar tevergeefs. De sukkel heeft geen charme. De sukkel? Is het feitelijk wel een sukkel? Want het blijkt dat hij enerzijds door de politie en onderwereld gezocht wordt en aan de andere kant er voor werkt. Een onmogelijke situatie dus. Wie geraakt daar nog uit wijs? Jean Marboeuf, de regisseur van deze film gelukkig wel.
De film is dan eens tragisch, dan eens komisch, en soms op de rand van het melodramatische af, maar Marboeuf, valt nooit, in deze virtuoos knap geregisseerde en gemonteerde film, die de toeschouwer van de ene situatie in de andere doet vallen, als een waterval zonder ophouden. Tevens geeft de film een uniek beeld van Parijs en de wereld anno 1930. Afwisselend zien we authentieke opnamen uit die tijd van hoe de wereldsituatie er voor stond, en zeker in politiek opzicht, was dat niet al te rooskleurig.

Image gallery

C8f1cc43 5298 4cb4 b405 662be9b7f6d6
9dc60021 66e1 4f1d 9854 551d43480487

Generiek

Regisseur

Jean Marboeuf

Componist

Guy Boulanger, Jean Bériac

Met

Bulle Ogier, Claude Brasseur, Jean Rochefort, Andréas Voutsinas

Cinematograaf

Dominique Arrieu, Jean Rozenbaum

Monteur

Michel Gabon, Vera Memmi, Anne-France Lebrun

Producent

Bernard Legargeant

Productiebedrijven

Luso-France

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1973

Technische gegevens

Formaat
35mm

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.