09 20 okt. '24
224d334a 8d79 4904 9bb1 f6249ebf38d0

Bill Forsyth

Local Hero

Editie 1983
111' - 1983 - Drama, Komedie - Taal: Russisch, Engels, Japans
Regisseur: Bill Forsyth Componist: Mark Knopfler Met: Burt Lancaster, Peter Riegert, Fulton Mackay
BILL FORSYTH
Bill Forsyth werd op 29 juli 1947 in Glasgow geboren. Op het einde van zijn middelbare studies beslist hij de filmindustrie met zijn aanwezigheid te verrijken en gedurende vijf jaar werkt hij als klusjesman op zeker niveau (assistent cameraman, monteur) vooraleer zich te specialiseren in de montage van documentaires. In 1970 loopt hij filmschool in Beaconfield (net opgericht toen). De daarop volgende zes jaar werkt hij in Glasgow opnieuw, als documentair cineast evenwel, en uiteraard op 16 mm. In 1979 krijgt hij na veel financiële rompslomp THAT SINKING FEELING af. De crew participeerde in de produktie en de film wordt een kritisch en publiek succes. Zijn volgende film GREGORY'S GIRL (1981) wordt een reuzeschot in de Britse roos.

Local Hero
Eén van de meest opgemerkte en tegelijk ook geapprecieerde films op het Cannes Filmfestival 1983 was de Britse, zeg maar Schotse film van Bill Forsyth, LOCAL HERO. De "Quinzaine des Réalisateurs" oftewel de zogenaamde cinefiele sectie van 's werelds meest gereputeerde filmfestival vond deze David "Chariots of Fire" Puttnam-produktie sterk én origineel genoeg om er hun festival mee te openen. En toch is LOCAL HERO geen obscure of elitaire prent. Integendeel is het een fijne, sprankelende en intelligente satire die ieder publiek zal verrukken. Een Amerikaanse olie-multinational Knox Oil gevestigd in Houston wil een stuk godvergeten Schotse kust ontginnen, omdat daar rijke olievoorraden verborgen liggen. Maar de bewoners van het nabijgelegen Ferness zijn het daar niet mee eens. De voorzitter van Knox Oil, Felix Happer, vreest ecologisch verzet en stuurt zijn beste onderhandelaar Maclntyre (een Schotse naam, maar de kerel blijkt wel van Hongaarse origine) op de dorpelingen af. Maar spoedig blijkt dat de "gierige" Schotten best hun natuurschoon willen verkwanselen voor veel, héél veel geld. Dat is alvast het standpunt van Gordon Urquhart, de jonge plaatselijke advokaat-restaurant & hoteleigenaar. Maar uiteindelijk blijkt de lokale dorpsgek die merkwaardig genoeg luistert naar de naam Ben Knox, nog heel wat stokken in de wielen te kunnen steken. Knox Oilboss Happer die uiteindelijk ook een heel vreemde vogel blijkt te zijn, verschijnt ook nog op de proppen en een heel verrassend compromis komt uit de bus.

LOCAL HERO is om heel wat redenen een aantrekkelijke film. In eerste instantie is het een erg frisse en zuurstofgevende humoresque waarin niet bepaald de verhaallijn belangrijk is maar wel de uitwerking van de situaties waarin de personages verstrikt geraken. LOCAL HERO blijkt niet alleen het ecologisch bewustzijn te vivisecteren (of het ontbreken van zo'n instelling) maar beschrijft ook op een erg cynische wijze het arrivisme van twee jongelui die erg complementaire
personages blijken te zijn: Maclntyre en Urquhart worden n.a.v. een lokaal feest zelfs één en dezelfde persoon en willen zelfs van job ruilen en nog veel meer. Nieuwkomers Peter Riegert en Denis Lawson maken allebei furore in hun"Dr. Jekyll" en "Mr. Hyde"-vertolkingen. Top of the Bill is evenwel Burt Lancaster als de in een metalen ruimtekoepel geïsoleerde Felix Happer. Een eigenzinnige gek of een wereldverbeteraar tegen wil en dank? U oordeelt zelf. Forsyth legt in LOCAL HERO nergens zijn wil op, manipuleert het publiek niet. In Cannes verklaarde hij: "Elke kijker moet zijn gevoel voor humor aan de film toetsen. Dit is geen komedie in de traditionele zin van het woord. De film zal U niet aan het lachen brengen. U zal lachen met de film... "

Image gallery

224d334a 8d79 4904 9bb1 f6249ebf38d0
79c53191 cf8b 4f52 9987 807be216b3ef

Generiek

Regisseur

Bill Forsyth

Componist

Mark Knopfler

Met

Burt Lancaster, Peter Riegert, Fulton Mackay

Scenario

Bill Forsyth

Monteur

Michael Bradsell

Producent

David Puttnam

Meer informatie

Taal

Russisch, Engels, Japans

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?