09 20 okt. '24
4dd90801 bbf2 493a bcd4 99d2b3f482e6

Marcel Carné

Les enfants du paradis (Children of Paradise)

189' - 1945 - Drama, Romantisch - Taal: Frans
Regisseur: Marcel Carné Componist: Maurice Thiriet Met: Arletty, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur

Dit verhaal speelt zich af in Frankrijk in het midden van de vorige eeuw. Centraal staat een straat in Parijs, de Boulevard du Temple, gelegen in een uitgaansbuurt waar veel theaters gevestigd waren. Op deze Boulevard ontmoet mimespeler Baptise Debureau (Jean-Louis Barrault) het mysterieuze kermismeisje Garance (Arletty). Debureau wordt op slag verliefd op haar. Garance wordt echter ook begeerd door een revolutionaire schrijver. Baptiste vlucht voor de heftigheid van zijn emoties in een comfortabel huwelijk met een jonge actrice (Casarès). De teleurgestelde Garance wordt de maintenee van een cynische graaf (Salou) met wie ze uiteindelijk ook trouwt nadat zij een beroep had gedaan op zijn bescherming. Jaren later, als de mimespeler beroemd is geworden, zien ze elkaar terug.

Les enfants du paradis is de beroemdste Franse film ooit gemaakt. Het is een uitzonderlijk goed gelukte combinatie van opmerkelijke elementen: het scenario van Prévert (gedeeltelijk gebaseerd op waargebeurde feiten) is een meesterwerk van ironische wijsheid en bittere romantiek; elke rol is zo ideaal bezet dat geen andere acteur daarin denkbaar is en de regie van Marcel Carné is geïnspireerd boven de bekwaamheid uit.

De film werd in 1943 onder moeizame omstandigheden, tijdens de Duitse bezetting begonnen en in 1944 in clandestiniteit vertoond, maar ging pas in 1945 in première.

Image gallery

4dd90801 bbf2 493a bcd4 99d2b3f482e6
F4910ff7 ff8e 47ea b684 23196e55fa1d

Generiek

Regisseur

Marcel Carné

Componist

Maurice Thiriet

Met

Arletty, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur

Scenario

Jacques Prévert

Cinematograaf

Roger Hubert

Monteur

Henri Rust, Madeleine Bonin

Producent

Raymond Borderie, Adrien Remaugé, Fred Orain

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1945

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?