09 20 okt. '24
85d0a410 855e 4b5d a3ed 322f9b35ef77

Michel Van Zele

Les Colporteurs du front populaire

83' - 1986 - Taal: Frans
Regisseur: Michel Van Zele Componist: Michèle Bernard, Louis Bessières, Hans Eisler Met: Maurice Baquet, Alexander Trauner, Louis en Gazelle Bessières, Margot Chapelier

In het spoor van het "Volkstheater" van Maurice Pottecher, een kijkje nemend op "dada" -manifestaties van Meyerhold tot Piscator, van Brecht tot de "New York Living Journals", van Firmin Gemier tot Majakovski, had de opkomst van de "Groupe Octobre" plaats in een Agit Prop beweging (AgitProp = Agitatie & Propaganda) ... Van 1932 tot 1936 neemt de Groupe Octobre proeven met de directe actualiteit en transformeert hij het 'politieke leven' in een 'jeu de massacre'.

Na aanvankelijk koopwaren in de Bon Marché van plaats te hebben veranderd begon Prévert al gauw zijn audio-visuele gevatheid aan te scherpen in de pers, eerst in de "Courrier de la Presse", nadien in "Argus".

Het is dus als berooid papiervreter dat hij zijn eerste pamflet pleegde voor de "Groupe de choc Prémices", de latere "Groupe Octobre", en het welbewust "Vive la Presse" noemde. De andere gesproken of gezongen koren zijn voor het merendeel onuitgegeven gebleven.

Het was mijn bedoeling in de vorm van een 'muzikale feeërie' een cinematografische omzetting van dit "theater van alledag" tot stand te brengen, waarin de Tafel der Wonderen van de tussenoorlogse generatie weer in ere hersteld wordt.

Deze film, die werd opgevat als een revue van "historische variétés", doet het originele karakter van de Groupe Octobre, die gedurende vier jaar als prairiewolven de sociale beweging heeft geplaagd tot aan de opkomst van het Front Populaire, uitkomen.
Deze directe band tussen de doelstellingen en de geschiedenis geeft haar hele dimensie aan het collectieve geheugen dat over deze 'film-vlam' heen hangt ... (Michel Van Zele)Michel Van Zele (1945) is al sinds 1965 werkzaam in de film en de televisie. Schreef en realiseerde diverse films van Uiteenlopende genres. Thans bereidt hij La Ballade d'Hannibal voor, een film-opera-buffo.

Image gallery

85d0a410 855e 4b5d a3ed 322f9b35ef77

Generiek

Regisseur

Michel Van Zele

Componist

Michèle Bernard, Louis Bessières, Hans Eisler

Met

Maurice Baquet, Alexander Trauner, Louis en Gazelle Bessières, Margot Chapelier

Scenario

Michel Van Zele

Niet-originele muziek

Kurt Weill

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?