09 20 okt. '24
Bf3447fe adb8 49b8 9c6c dcd54c7d7cba

Frans Weisz

Leedvermaak (Malicious Delight)

Editie 1989
92' - 1989 - Drama - Taal: Nederlands
Regisseur: Frans Weisz Componist: Theo Nijland Met: Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate
Na 'Havinck', nu dus deze verfilming van een gegeven van Judith Herzberg. Deze film opende de Nederlandse Film-dagen en zal Nederland vertegenwoordigen op de Europese Oscars 1989. 'Leedvermaak' speelt zich af terzijde van een bruiloftsfeest ten huize van een joodse familie in Amsterdam. In 83 scènes komen de veertien personages elkaar af en toe tegen en proberen dan iets aardigs tegen elkaar te zeggen, maar dat lukt niet. Dat komt door De Oorlog, het is een zeer Nederlands stuk. Het alomtegenwoordige oorlogstrauma en in het bijzonder dat van de joden, sijpelt door de conversaties heen en bederft het feest. De bruiloft is het feest waarop de geestelijke en lichamelijke vereniging van man en vrouw wordt gevierd en de verbondenheid van wederzijdse families. Het bruiloftsfeest van Lea en Nico verloopt anders dan de traditie wil. Aan het eind houden bruid en bruidegom niet meer van elkaar en het was om te beginnen al niet hun eerste huwelijk. Nu doen bruidspaar, wederzijdse ouders en hun gasten hun best er iets feestelijks van te maken, want een trouwdag hoort van oudsher vrolijk te verlopen.
Maar dat lukt niet echt, want er zijn teveel scheidingen gewest. Er kan niet echt meer worden geleefd. "Leven is wat ze vroeger deden," merkt één van de aanwezigen op en een ander zegt: "Ze weten niet hoe ze moeten leven en bedekken dat met zalm."
Voor Lea en Nico zijn veiligheid en geborgenheid niet meer weggelegd omdat zij als kind in De Oorlog, in de jodenvervolging door de nazi's, van hun ouders werden gescheiden en hun identiteit kwijtraakten. Deze ramp heeft het leven verpest, niet alleen dat van henzelf maar ook dat van hun overlevende ouders en onderduikmoeders en stiefmoeders van hun ex-echtgenoten en van hun vrienden. Of ze willen of niet, De Oorlog, de kampen en het antisemitisme sluipen ongemerkt de vrolijk begonnen gesprekken binnen. Judith Herzberg laat dat vergiftigende proces heel subtiel gebeuren binnen haar figuren en binnen hun conversatie.
(persmap)

Image gallery

Bf3447fe adb8 49b8 9c6c dcd54c7d7cba
Cbdd3ab4 3ac6 4326 bdb2 b63f98eefec4

Generiek

Regisseur

Frans Weisz

Componist

Theo Nijland

Met

Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate

Scenario

Frans Weisz, Judith Herzberg

Cinematograaf

Goert Giltay

Monteur

Ton Ruys

Producent

Gijs Versluys

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

Nederland

Scenario gebaseerd op

"Leedvermaak trilogie" (Judith Herzberg)

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?