08 19 okt. '24
Ef8a247a b33d 4c95 bfd8 cac1970ebc21

Jacques Rivette

Le pont du Nord

Editie 1982
129' - 1981 - Misdaad, Drama, Avontuur - Taal: Frans
Regisseur: Jacques Rivette Met: Bulle Ogier, Pascale Ogier, Pierre Clémenti

Jacques Rivette is een filmmaker die juist voor het toeval kiest. Hij gelooft er in en onderwerpt zich er aan. Niet door hem voorbeschikte gebeurtenissen tracht hij in zijn films te inkorporeren als hoorden zij in het scenario. Zijn films berusten voorts op zijn eigen intuïtie op het moment van draaien en voor een deel op improvisaties van de akteurs. Ook LE PONT DU NORD, Rivettes jongste film, kwam zo tot stand. Toevalligheden en voorbeschikkingen wist hij tot een dergelijk uitgekiend geheel bij elkaar te brengen dat het lijkt of het Lot persoonlijk in dienst staat bij hem en zijn voorliefde tot het spelen van ingewikkelde spelletjes.

Eén van zijn aktrices (de jeugdige Pascale Ogier) koestert bijvoorbeeld een voorliefde voor karatefilms en imiteert Bruce Lee en aanverwanten graag. Rivette kreërde voor haar en in samenwerking met haar een personage dat in karatestijl voortdurend een gevecht voert met denkbeeldige vijanden. Dit personage dat de naam Baptiste kreeg, ontwikkelde zich tot een ridderachtige figuur die zich beweegt als een held: trots, dierlijk soepel en afgemeten. Haar uiterlijk en gedrag herinneren aan een moderne Don Quichotte. Een leren jack nam de plaats van het kuras in en een bromfiets die van het paard. Baptiste is een idealist op zoek naar een paradijselijke uitverkoren plaats: "op ons tweeën, Babylon" zegt ze wanneer ze Parijs binnenrijdt. Ze cirkelt op de tonen van een tango van Astor Piazzola als in een dans om de vele stenen leeuwen die Parijs telt en Rivette cirkelt mee met schitterende kamerabewegingen.

Wat LE PONT DU NORD zo mooi maakt, is behalve de vervlechting van geplande gebeurtenissen met toevalligheden, het gebruik van Parijs als decor dat zich perfekt laat voegen. naar de bijna abstracte handelingen. De twee vrouwen doorkruisen de stad langs eindeloze doolhofachtige steegjes en trappen die naarmate de film vordert steeds havelozer worden. Om hen heen speelt zich het normale, ordelijke bestaan af met slenterende mensen, een markt en een auto-ongeluk. Maar Rivette laat zien hoe orde en regelmaat onvermijdelijk wanorde en chaos verhullen. (uit NCR Handelsblad van 25.04.82)

Image gallery

Ef8a247a b33d 4c95 bfd8 cac1970ebc21
67ff7aeb e43a 4b5f 941e 0379c8d79ed0

Generiek

Regisseur

Jacques Rivette

Met

Bulle Ogier, Pascale Ogier, Pierre Clémenti

Scenario

Bulle Ogier, Pascale Ogier, Suzanne Schiffman, Jacques Rivette

Cinematograaf

Caroline Champetier, William Lubtchansky

Monteur

Nicole Lubtchansky, Catherine Quesemand

Producent

Jean-Pierre Mahot, Barbet Schroeder

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?