09 20 okt. '24
1cdcccdd 9e9c 4dd9 9c24 ee2144904357

Cheik Doukouré

Le ballon d'or

93' - 1994 - Drama, Komedie, Familiefilm
Regisseur: Cheik Doukouré Componist: Loy Ehrlich, Jean-Marcel Milan Met: Aboubacar Sidiki Sumah, Agnès Soral, Habib Hammoud
Zoals zovele jongens van zijn leeftijd, droomt ook Bandian van een voetbalcarrière. Hij is de beste speler van zijn dorp en een grote fan van Roger Milla. Bandian en de andere jongens van het dorp oefenen wanneer ze maar kunnen. Dat wil zeggen, telkens wanneer Bandian niet op het veld moet helpen of voor het vee zorgen. Bandian is dolgelukkig wanneer hij genoeg gespaard heeft voor een echte voetbal. Maar als hij het ding onzacht tegen het hoofd van één van zijn dorpsgenoten knalt, gaat Bandian er angstig vandoor. Uit schrik voor de straf verlaat hij het dorp en trekt naar de hoofdstad Conakry. Op zijn tocht komt hij voorbij een voetbalveld. Natuurlijk blijft hij even kijken. Wanneer de jongens hun bal stuk schoppen vragen ze Bandians bal om verder te kunnen spelen. Hij gaat akkoord als de jongens hem laten meespelen. Tussen het publiek bevindt zich de visverkoper Bithar, die de match filmt met een videocamera. In Conakry raakt Bandian bevriend met Bouba. De twee wonen samen een grote voetbalmatch bij. Niet in het stadion, maar vanop een hoogspanningsmast. Wanneer de bal op het dak van een terras terecht komt, kan Bandian de bal terug in het veld schop­pen en opnieuw wordt hij gefilmd door Bithar die ervan overtuigd is dat Bandians talent ontwikkeld moet worden. Bandian gaat een succesvolle voetbaltoekomst tegemoet, maar de keuzes die hij daarbij moet maken zijn niet altijd makkelijk.

Image gallery

1cdcccdd 9e9c 4dd9 9c24 ee2144904357
878d4ea7 a351 45e9 9ef1 a61a546532aa

Generiek

Regisseur

Cheik Doukouré

Componist

Loy Ehrlich, Jean-Marcel Milan

Met

Aboubacar Sidiki Sumah, Agnès Soral, Habib Hammoud

Scenario

Cheik Doukouré, Martin Brossollet, David Carayan

Cinematograaf

Alain Choquart

Monteur

Michèle Robert-Lauliac

Producent

Monique Annaud

Meer informatie

Productielanden

Guinee, Frankrijk

Jaar

1994

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?