09 20 okt. '24
Abcef47d 03c9 4cfb 8c2a 5c88dba4d81d

David Lean

Lawrence of Arabia

Editie 1989
216' - 1962 - Drama, Biografie, Avontuur - Taal: Arabisch, Turks, Engels
Regisseur: David Lean Componist: Maurice Jarre Met: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Shariff, José Ferrer, Anthony Quale, Claude Rains
Een monument dat zopas gerestaureerd werd, d.w.z. zorgvuldig hersteld in een staat waarin wij de film nooit tevoren gezien hebben. Er is rond 'Lawrence of Arabia' altijd iets van een controverse geweest omtrent de precieze duur van de film en omtrent de exacte montage. Zoals bekend is David Lean een nauwgezet man die zijn films mee zelf monteerde. Toch zijn er steeds vragen geweest rond de versie die uiteindelijk Leans echte goedkeuring moest krijgen omdat hij destijds niet de tijd kreeg voor wat hij 'the fine cut' zou noemen. Bij de restauratie aan de hand van Leans aantekeningen kwam men bij 222 minuten. Lean, die niet onmiddellijk bij de restauratie betrokken was, was opgetogen, want nu kon hij dan de finale 'fine cut' maken. Hij knipte opnieuw zes minuten weg en deze 'Lawrence of Arabia' duurt dus 216 minuten. De restaurateur, Harris, komt de eer toe dit meesterwerk te hebben hersteld in zijn oorspronkelijke glorie zoals hij door zijn maker geconcipieerd was. Voor enkele scènes werden nieuwe geluidsopnamen gemaakt (met o.m. O'Toole en Guinness), en talloze correcties werden aangebracht. Er zijn zowat zestien scènes die nieuw of vernieuwd zijn, tien in deel één en zes in deel twee. Voor de kenners levert zoiets een leuk zoekplaatje, voor het algemeen geïnteresseerde publiek is het echter belangrijker deze prachtige film met de huidige projectie-technologie volledig tot zijn recht gebracht te zien. Het Filmgebeuren is dan ook verheugd een speciale voorstelling van deze monumentale film in 70mm, Dolby SR te kunnen organiseren in de zopas geheel vernieuwde zalen van de Decascoop. (wp)

Image gallery

Abcef47d 03c9 4cfb 8c2a 5c88dba4d81d
5a3c6774 bc69 454c b8d9 6800307750fb

Generiek

Regisseur

David Lean

Componist

Maurice Jarre

Met

Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Shariff, José Ferrer, Anthony Quale, Claude Rains

Cinematograaf

F.A. Young

Meer informatie

Taal

Arabisch, Turks, Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1962

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?