09 20 okt. '24

F.J. Ossang

L'affaire des divisions Morituri (The Case of the Morituri Divisions)

72' - 1985 - Sciencefiction, Drama - Taal: Frans
Regisseur: F.J. Ossang Met: Gina Lola Benzina, Philippe Sfez, Lionel Tua

"In ons somber cinematografische landschap doet het deugd zo af en toe eens een film te zien die de ziekenbedden eens goed opschudt. Op de bestaande tegenstellingen brouwt L'Affaire Morituri met zijn ondoorzichtbaar zwarte puntuniversum tegen een achtergrond van rockmuziek, expressionistische beelden, soms betoverende dialogen en buitenissige acting. Het verhaal speelt zich af in een fictieve tijd en op een denkbeeldige plaats. De "gladiatoren" hebben ondenkbare namen, zoals "La Flamine Allia" of "Bruce Satarenko".

De gedirigeerde wereld, gehierarchiseerd, gemediatiseerd, heeft zijn wetten, zijn territoria en zijn eigen logica maar geeft zich tegelijk via allusies over aan de ervaring van zintuiglijke ontbering, zoals de vervormde spiegel van het geweld van het huidige Westen.
Het zou belachelijk zijn van een meesterwerk te gewagen. Deze film werd gemaakt met het budget van een bescheiden kortfilm. Hij probeert niet geloofwaardig te zijn. De acteurs zijn veel te jong voor de personages die zij uitbeelden. Maar je moet blind zijn om in deze film geen humor te zien, geen zin voor provocatie te bespeuren, het plezier van het filmmaken, de zin voor montage en ritme, de zeldzaam geworden wil om de mogelijkheden van cinema te exploreren. De uitdrukkingsdrift van Ossang is die van een waar artiest met een eigen universum.

(J.K. in Cinéma, juni 1985)

François-Jacques Ossang (1956) is leadzanger van de groep MKB Fraction provisoire. Hij publiceerde talloze boeken en maakte twee kortfilms: La Dernière Enigme (1982) en Zona lnquinata (1983).

Image gallery

1bc07389 d3c5 411b b0c6 e267bcfbc251
8b6835d3 4ebb 4d54 99be 1b3ea376dcab

Generiek

Regisseur

F.J. Ossang

Met

Gina Lola Benzina, Philippe Sfez, Lionel Tua

Scenario

F.J. Ossang

Cinematograaf

Maurice Ferlet

Monteur

F.J. Ossang

Producent

F.J. Ossang

Niet-originele muziek

Cabaret Voltaire, Esplendor Geometrico, Messagero Killer Boy, Throbbing Gristle, Tuxedomoon

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?