09 20 okt. '24

Péter Bokor

Királygyilkosság (Regicide)

Editie 1985
100' - 1984 - Drama - Taal: Hongaars
Regisseur: Péter Bokor Met: Tamás Fodor, István Avar, Géza Tordy

Op 9 oktober 1934 stapte Koning Alexander I van Joegoslavië aan wal in Marseille. Hij werd daar opgewacht door Louis Barthou, de Franse Minister van Buitenlandse Zaken. De feestelijke optocht naar de binnenstad vertrekt. Nauwelijks een paar honderd meter verder springt een man uit de menigte te voorschijn. Hij roept "Leve de Koning!" en lost een reeks schoten op de auto. De koning is op slag dood, Barthou geraakt nog uit de auto, maar bloedt dood op weg naar het ziekenhuis. De moordenaar wordt ter plaatse door de politie doodgeknuppeld. De aanslag was het werk van Ustashi, een Kroatische afscheidingsbeweging. Het commando dat de aanslag uitvoerde was van uit Hongarije te werk gegaan.

Deze film tracht deze moord te ontleden d.m.v. sequenties in de stijl van een politie-onderzoek. Er werd uitgegaan van feitelijke gegevens, documenten en ooggetuigeverslagen. Hij toont de aanslag zelf, de strategie en taktiek van de hele operatie en de mannen die àchter de aanslag zaten. Pierre Mondanel, destijds hoofd van de Franse recherche, vertelt, vijftig jaar nà de feiten, voor het eerst in het openbaar wat de speurders vonden en hoe, maar ook wat destijds niet openbaar gemaakt kon worden en waarom. De actualiteit van dit alles zit 'm hierin, dat een en ander ons kan helpen het mechanisme van het hedendaagse terrorisme te begrijpen.

(Persmap)

Peter Bokor (°1924) werkte als journalist en na de oorlog dubber van films. Sinds 1961 bij de Hongaarse televisie. Maakte in 1961 de documentaire Dood aan de Don.

Generiek

Regisseur

Péter Bokor

Met

Tamás Fodor, István Avar, Géza Tordy

Scenario

Péter Bokor

Cinematograaf

Sándor Kurucz, Sándor Sára

Monteur

Péter Bokor

Producent

László Dóka

Meer informatie

Taal

Hongaars

Productielanden

Hongarije

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?