67f31f75 8f8c 4fb4 ac57 20ec0210881b

Kitty Kino

Karambolage

Regisseur Kitty Kino Componist Heinz Leonhardsberger Met Marie Colbin, Renée Felden, Gerhard Rühmkorf
Editie 1984
100' - 1983 - Drama, Sport - Taal: Duits
KITTY KINO
Men vermoedt onmiddellijk dat dit een schuilnaam is. Deze in 1948 geboren kineaste heet inderdaad in werkelijkheid Kitty Gschöpf. Ze is afgestudeerd aan de Weense filmschool en heeft heel wat televisiewerk op haar aktief evenals een tweetal kortfilms. KARAMBOLAGE is haar eerste langspeler.

Karambolage
Op het voorlaatste filmfestival van Berlijn was deze film een van de grote verrassingen en revelaties. Eigenaardig en jammer genoeg, heeft dit geen gunstige gevolgen gehad want KARAMBOLAGE is tot nu praktisch onzichtbaar gebleven in onze streken ...
De titel dient zowel letterlijk als figuurlijk opgenomen te worden. Letterlijk omdat het bekende biljartspel inderdaad een rol speelt in de film en figuurlijk omdat het ook zo bedoeld wordt in de film : er gebeuren namelijk ook een paar botsingen tussen de personages.
KARAMBOLAGE heeft vooral zijn goede reputatie te danken aan het feit dat het een voortreffelijk gemaakte vrouwenfilm is. Door een vrouw gemaakt en over vrouwen. Hoofdpersonage is Judith. In haar stamkroeg steekt ze de mannen de loef af in het biljartspel. Een hele prestatie in een hoofdzakelijk door mannen beoefende bezigheid ! Maar de botsingen met die mannen blijven echter ook niet achterwege. Judith ligt overhoop met iedereen en ook met haar familie. Ze vindt troost bij de kroegbazin. Om haar ontgoochelingen en tegenslagen wat te vergeten legt ze zich intenser toe op de kunst van het groene tapijt : ze wordt zelfs kampioene in het plaatselijke karamboltornooi. Maar dan komt een van de meest bekende biljartspelers voor een partijtje; het wordt een beslissende strijd ... KARAMBOLAGE is een film met vele verdiensten, niet in het minst door de luchthartige toon, waardoor hij niet vervalt in een militantische toon. Het meest verrassende echter is dat hij ook een levend bewijs is van wat er in Oostenrijk op filmgebied mogelijk is. Een ietwat vergeten filmland dat hiermee zeer overtuigend een jarenlange lakune goedmaakt. (Dirk De Meyer)

Image gallery

67f31f75 8f8c 4fb4 ac57 20ec0210881b
E5176e5c 2047 472c b1c4 5c7f73fd93b1

Generiek

Regisseur

Kitty Kino

Componist

Heinz Leonhardsberger

Met

Marie Colbin, Renée Felden, Gerhard Rühmkorf

Scenario

Kitty Kino, Reinhard Meirer

Cinematograaf

Tamas Ujlaki

Monteur

Claudia Rieneck

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oostenrijk

Jaar

1983