09 20 okt. '24
79e8b850 671a 4871 a6ce 084f4c398ea2

Mitsuo Yanagimachi

Jukyusai no chizu (The Nineteen Year-Old's Map)

Editie 1981
110' - 1979 - Drama - Taal: Japans
Regisseur: Mitsuo Yanagimachi Componist: Fumio Itabashi Met: Yûji Honma, Keizô Kanie, Hideko Okiyama
MITSUO YANAGIMACHI
Werd op 2 november 1945 geboren in de buurt van Tokyo. Na universiteit gelopen te hebben werkt hij vaak als assistent voor dokumentaires en opvoedkundige films. Hij richt zijn maatschappij op (Gunro) en draait in 1976 zijn eerste film op 16 mm. Deze film, handelend over jeugdbenden op motors, wordt in Japan één van de grote suksessen van het jaar, de titel van deze film: GOD SPEED YOU! BLACK EMPEROR.

Zoals de titel laat vermoeden is de held van deze film een jongeman die negentien wordt. Zijn naam is Masaru Yoshioka. Hij verlaat zijn provinciaal geboortestadje en komt naar de grootstad Tokyo met de bedoeling zijn ingangsexamen voor de universiteit voor te bereiden. Samen met een groepje andere jongeren woont hij in bij een krantenverdeler en volgt hij de voorbereidingskursussen. Hij komt aan de kost door ook de kranten te helpen uitdragen in de buurt. Elke ochtend moet hij dan ook vroeg opstaan om aan de slag te gaan. In een schrift dat hij zeer nauwlettend verborgen houdt schetst hij het stratenplan van de buurt. Hij noteert er ook de naam en het beroep van zijn klanten. En hij kwoteert ze: telkens ze onvriendelijk zijn of hem niet aanstaan krijgen ze een nul. Na een aantal nullen krijgen ze straf: dreiging via de telefoon. Voor de jongeman betekent dit echter meer dan een straf: het is zijn wraak op het feit dat hij geen affektie krijgt. Yoshioka deelt zijn kamer met een veertigjarige man Konno. Feitelijk is hij een mislukkeling, maar daar geeft hij niets om. Hij leeft van dag tot dag, en om aan een beetje geld te geraken, bestemd voor de vrouw die hij lief heeft, begaat hij kleine misdaadjes waarvoor hij zal aangehouden worden. Yoshioka ziet in die vrouw de oorzaak van zijn aanhouding en bezoekt haar. Hij verneemt er dat ze zwanger is van Konno, en dat het dus feitelijk voor zijn toekomstig kind is dat Konno aan het stelen ging. Zo realizeert hij zich dat Konno feitelijk een goed mens was. Hij krijgt sympathie en medelijden met hem. Wat zijn wrok tegenover de hem omringende wereld niet zal verminderen. Vandan af zal Yoshioka gans de buurt beginnen bedreigen met de telefoon, ook de sociale instellingen.

De regisseur van deze film, Yanagimachi, is geboeid door de fascizerende tendenzen die er bij de hedendaagse jeugd heersen. In zijn vorige film, die hij in 1976 maakte, gaat het ook al daarover: daarin beschrijft hij de baldadigheden van jeugdbenden die de bevolking terrorizeren vanop hun motors. Ook in Japan schijnen deze jongelui, die uitpakken met nazi-emblemen en totalitaire principes erg op te komen. In deze film koncentreert de maker zijn aandacht op fascizerende trekjes van een ietwat vevreemd individu. Op een koel-afstandelijke manier krijgen we hier een ontleding van bizarre leefgewoontes van iemand die in alles en iedereen zijn vijand ziet. Het is duidelijk dat de regisseur veel meer dan een psychopatische machtswellusteling wil portretteren. In tegenstelling tot zijn vorige ook onafhankelijk geproduceerde film, heeft Yanigamachi heel wat problemen gehad om deze film te kunnen maken, en dit spijts ook het onverwachte maar enorme sukses van zijn vorige film. Voor het uitbrengen van de film heeft hij zijn eigen zaal moeten huren! En net als bij zijn moto-film is ook hier in HET PLAN VAN ZIJN 19 JAAR de stijl zeer direkt en vizueel. Hierdoor staat de film natuurlijk veel dichter bij het realisme van een reportage dan bij het teatrale van de traditionele film die we uit Japan gewoon zijn.

Image gallery

D7ce338b 7744 4f93 a5b9 63b72fa006e5
79e8b850 671a 4871 a6ce 084f4c398ea2

Generiek

Regisseur

Mitsuo Yanagimachi

Componist

Fumio Itabashi

Met

Yûji Honma, Keizô Kanie, Hideko Okiyama

Scenario

Mitsuo Yanagimachi, Kenji Nakagami

Cinematograaf

Tsutomu Kato, Katsumi Sakakibara

Monteur

Eiko Yoshida

Producent

Mitsuo Yanagimachi

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Scenario gebaseerd op

"Jukyusai no chizu" (Kenji Nakagami)

Jaar

1979

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?