09 20 okt. '24

Ray Connolly

James Dean: The First American Teenager

80' - 1975 - Biografie, Documentaire - Taal: Engels
Regisseur: Ray Connolly Met: James Dean, Stacy Keach, Carroll Baker
Het betreft hier een kompilatiefilm over James Dean als persoon en akteur, en over zijn impakt op het generatieprobleem van de jongste twintig jaar. Sinds de dood van James Dean, bij een auto-ongeval twintig jaar geleden, is de betekenis van deze akteur op sociaal vlak niet meer weg te denken. Deze film is dus niet louter een goedkoop inspelen op de nostalgiemode maar gewoon een analyze van de talloze facetten die deze figuur in de huidige generatie blijven bestendigen is. In dit opzicht is James Dean, twintig jaar geleden een voorbeeld voor zijn leeftijdgenoten, nog steeds aktueel gebleven door het charisma dat hij na zijn dood is blijven uitstralen.

De film bevat natuurlijk fragmenten van de drie films die James Dean onsterfelijk gemaakt hebben voor het publiek: "Rebel without a cause", "East of Eden" en "Giant". Daarbij komen nog tal van onuitgegeven film fragmenten: de proefopnamen onder leiding van Elia Kazan en een selektie van televisieopnamen. De film bevat ook een reeks getuigenissen van mensen die James Dean goed gekend hebben maar het belangrijkste aspekt in de film is de schat van tot nu toe voor het publiek geheim gebleven, foto's en dokumenten uit het privéleven van de akteur.

Al bij al is deze film een zeer objektieve synteze en kijk op al wat de legende gemaakt heeft en in stand gehouden heeft. Het is geenszins een eerherstel van James Dean, die omwille van zijn nonkonformistische houding wel dikwijls scheef bekeken werd door zijn kollegas, maar gewoon een klare duiding van zijn persoonlijkheid om daaruit een verklaring te distileren van de myte die er rondom heen gegroeid is.
De grote verdienste van deze film is feitelijk dat de makers in hun opzet geslaagd zijn, met het relatief geringe materiaal die ze maar hadden, een toch superieur afgewerkt produkt te maken. (uit de persmap)

Image gallery

A96fce51 2426 4505 912b 993c45b475b3
F25d70f0 68a8 49a9 9ef9 419a48ab9617

Generiek

Regisseur

Ray Connolly

Met

James Dean, Stacy Keach, Carroll Baker

Cinematograaf

Robert N. Gersicoff, Peter Hannan, Mike Molloy

Monteur

Peter Hollywood

Producent

Sanford Lieberson, David Puttnam

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1975

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?