5daf00c9 3429 4ea1 9cda b102c90089ad

David Sutherland

Jack Levine: Feast of Pure Reason

Regisseur David Sutherland Met Jack Levine
Editie 1986
59' - 1986 - Biografie, Documentaire - Taal: Engels

Na zijn portret van Paul Cadmus maakte David Sutherland nu een film over een van Amerika's meest vooraanstaande sociaal-realistische schilders : Jack Levine. Sutherland begon aan dit project met een uitvoerig gesprek met de schilder en werkte op basis daarvan een gedetailleerd scenario uit, dat Levine in al zijn facetten belicht. Levine verwierf al snel bekendheid om zijn brutaal-ironische uitbeelding van Amerika. Hij was ook een van de weinigen die deze teneur ook nà de teleurgang van de stroming in de
VS is blijven aanhouden. Levine schilderde vlijmscherpe satires op de McCarthy-processen, de desintegratie van het Zuiden, de Conventie van Chicago van 1968, de Verenigde Naties, Frank Sinatra en Las Vegas. Weinig vooraanstaande politieke figuren ontkwamen aan zijn penseel. Dat Levine afkomstig is uit Boston is in deze misschien niet toevallig: Boston was ook de stad waar de opstand tegen de Engelsen (in 1772) begon. Maar hij is wel werkzaam in New York, de stad waar veel meer gebeurt dan in zijn geboortestad. Sutherland laat Levine zelf aan het woord: na enige repetitie raakte Levine gewend aan de camera en kon hij spreken alsof hij voor een publiek stond. Als kijker voel je je daardoor rechtstreeks aangesproken, en dat verhoogt de betrokkenheid. Net zoals in Paul Cadmus ... werkte Sutherland ook hier eerst met proefopnamen op super- 8mm, om vervolgens zijn definitieve film op 16 mm te maken. Jack Levine: Feast of Pure Reason is, net als de schilderijen een film vol boeiende ideeën. Een feest voor oog en rede. (persmap)
David Sutherland begon zijn carrière als assistent bij King Vidor en Roman Polanski. Hij heeft een tiental documentaires en een hele reeks videoprodukties op zijn actief. Zijn Paul Cadmus: Enfant Terrible at 80 was vorig jaar op het Filmgebeuren te zien.

Image gallery

5daf00c9 3429 4ea1 9cda b102c90089ad
D92e3428 f20c 4168 9781 6f6af0a5fb7c

Generiek

Regisseur

David Sutherland

Met

Jack Levine

Cinematograaf

Joe Seamans

Monteur

Mavis Lyons Smull

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1986