09 20 okt. '24
Bc4ddc49 5adf 4b32 abfb c15881abc2a8

Yôichi Takabayashi

Irezumi (Sekka Tomurai Zashi)

Editie 1982
109' - 1982 - Drama, Romantisch - Taal: Japans
Regisseur: Yôichi Takabayashi Componist: Masaru Satô Met: Masayo Utsunomiya, Tomisaburô Wakayama, Masaki Kyômoto

IREZUMI (De geest van de tatoeage), van Yoichi Takabayshi is een fijne, poëtische-erotische film over de hypokriete liefdesrelaties tussen verschillende koppels, met als onderhuidse tematiek: de begeerte van de man naar het lichaam van de vrouw die de liefde onmogelijk maakt en verwoest.

Uit liefde voor haar minnaar wil een vrouw haar mooie lichaam met tatoeages laten overdekken. Ze zoekt een meester in het vak op, maar die waarschuwt haar voor de pijn. De fyzische pijnen schrikken haar niet af en ze zet door. De metode van de oude tatoeagemeester is evenwel sterk erotisch gekleurd. Om de meest "levendige" en artistiek perfekte tatoeage te verkrijgen en tegelijk de pijnen te overwinnen, biedt hij haar zijn leerling aan. Wanneer de pijnen ondraaglijk worden, vormt er zich een vleselijke en uiteindelijk en tegelijk orgastische gemeenschap tussen de vrouw en de leerling. Er ontstaat en groeit zelfs een onuitgesproken liefde tussen beiden. De tragedie kristallizeert zich evenwel later rond de ware identiteiten van de meester-tatoeëerder en zijn leerling: vader en zoon blijken ze te zijn. Eerstgenoemde werd destijds door zijn vrouw verlaten, na haar geestelijk en fyzisch geterrorizeerd te hebben. Jaren later heeft zij in een ultieme afrekeningspoging, haar zoon (zijn kind waar hij niet op de hoogte van was) naar hem gestuurd, om het tatoeagevak te leren. Tatoeëren blijkt dus een sublimatie te zijn om oprecht de liefde te kunnen bedrijven. Wanneer vader en zoon dood zijn (moord en zelfmoord) keert de vrouw (die ondertussen ontgoocheld haar egoïstische loverboy de rug toekeerde) naar de leerling weer. Te laat dus. Verteld volgens de pikturaal onvergetelijke streng-Japanse filmgrammatica en - vocabularium (met een efficiënte flashbackstruktuur als toemaat) dient IREZUMI zich aan als de tegenpool van EMPIRE DES SENS. Takabayashi filmt zoals destijds een monnik een miniatuur tekende.
(uit Film en Televisie nr. 303)

Image gallery

Bc4ddc49 5adf 4b32 abfb c15881abc2a8
Cc97e37b bd00 42f2 a79c b1711f1de79a

Generiek

Regisseur

Yôichi Takabayashi

Componist

Masaru Satô

Met

Masayo Utsunomiya, Tomisaburô Wakayama, Masaki Kyômoto

Scenario

Chiho Katsura

Cinematograaf

Hideo Fujii

Monteur

Toshio Taniguchi

Producent

Masumi Kanamori, Yasuyoshi Tokuma

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Scenario gebaseerd op

"Irezumi" (Baku Akae)

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?