09 20 okt. '24
83a4b82d 0dc2 498d a314 c21c14a52508

Luigi Faccini

Inganni

90' - 1986 - Drama - Taal: Italiaans
Regisseur: Luigi Faccini Met: Bruno Zanin, Olga Karlatos, Mattia Sbragia
Dino Campana was een dichter. Dat zal bij ons wel vrijwel niemand weten, want in de overzichten die er in het Nederlands van de Italiaanse literatuur bestaan moet je zijn naam niet zoeken. Dino Campana was een "poète maudit", een stormachtig talent dat in zijn tijd in de literaire kringen geen voet aan de grond kreeg. De vrouw met wie hij een al even stormachtige relatie heeft gehad, heeft haar naam wèl in de literatuurgeschiedenis zien opnemen : Sibilla Aleramo. lnganni vertelt het leven van Dino Campana vanaf het ogenblik dat zijn hartstochtelijke relatie met Aleramo op de klippen gaat. Hij maakt een zware inzinking door en komt, verpauperd en miskend door literaire collega's, in een psychiatrische instelling terecht, waar hij in 1932 ook zou sterven. In de instelling wordt hij begeleid door een jonge psychiater die gefascineerd wordt door Campana's werk en persoonlijkheid. Hij tracht door te dringen tot het geheim van Campana's creativiteit en slaagt er ook in het werk van deze bijzondere man ingang te doen vinden. Maar de verhouding tussen patiënt en psychiater is dubbelzinnig en gevaarlijk. De psychiater van zijn kant probeert in de diepte te peilen, Campana speelt afwisselend verstoppertje en geeft zich pijnlijk bloot. Het leidt ertoe dat Campana zich in een soort delirium terugtrekt waarin hij de figuur van Sibilla met die van zijn moeder laat versmelten. De psychiater slaagt er niet in Dino ervan te overtuigen dat hij uit het asiel moet weggaan, maar toch maakt hij in hem een zekere levenslust los en licht hij, gedeeltelijk althans, iets van de sluier van de creativiteit op. (Persmap)
Luigi Faccini studeeLÇie economie en handel, maar bedreef ook filmkritiek. Debuteerde als filmmaker in 1971 met Niente Meno di Piu.

Image gallery

83a4b82d 0dc2 498d a314 c21c14a52508

Generiek

Regisseur

Luigi Faccini

Met

Bruno Zanin, Olga Karlatos, Mattia Sbragia

Scenario

Luigi Faccini, Sergio Vecchio

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?