11 22 okt. '22
3c3d3a44 073b 4048 a6c1 f12beb5d98b6

Wim Wenders

Im Lauf der Zeit (Kings of the Road)

4de Internationaal Filmgebeuren Gent 175' - 1976 - Drama - Taal: Duits, Engels
Regisseur: Wim Wenders Componist: Axel Linstädt Met: Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Lisa Kreuzer

Var al de Münchense kineasten is Wim Wenders wellicht de minst bekende en de meest verguisde. In tegenstelling tot Fassbinder, Herzog of Schroeter zijn zijn films nauwelijks uitgebracht alhoewel ze allemaal zeer geestdriftig door de pers zijn onthaald. Met IM LAUF DER ZEIT kreeg Wenders ditmaal een kans in Cannes. Dit is wellicht een grote doorbraak bij de internationale pers, maar voor de Belgische importeurs van films zal Wenders helaas toch nog verguisd blijven. De film heeft wel een aantal kenmerken die de meeste bioscoopexploitanten doet huiveren: hij duurt namelijk drie uur, is in zwart-wit opgenomen en heeft omzeggens geen bekende vedetten.

Het is het verhaal van twee mannen. De ene is "king of the road" en rijdt met zijn grote kamion van de ene Duitse stad naar de andere met materiaal voor provincie bioscoopjes. Hij is onafhankelijk en vrij, heeft een juke-box in zijn vrachtwagen ingericht.
De andere is iemand die op zijn tanden kan bijten; hij heeft zopas zijn vrouw verlaten en met zijn lege valies laat hij zich oppikken door de vrachtwagenchauffeur. Beiden gaan er nu op los ... .

IM LAUF DER ZEIT is dus een 'mannenfilm'. Echter niet op de manier zoals Hollywood dat al jaren volgens het ingeburgerd recept heeft gedaan. Dus met vrouwen, als gebruiksvoorwerpen voor de "vrije tijd". IM LAUF DER ZEIT toont de relatie onder mannen in een heel ander perspektief: hoe ze op alle mogelijke manieren hun tekortkomingen en gebreken willen kamoefleren. Langzaam maar zeker, als ze met elkaar meer vertrouwd zijn, worden ze losser en vrijmoediger: ze willen meer dingen kwijt over zichzelf, over hun verhoudingen met vrouwen. Feitelijk betreft het hier een "mannenfilm" over de afwezigheid van de vrouwen, en over het verlangen naar ze. Een film zonder vooropgezet scenario dus, en zonder verhaal. Het is een film die Wim Wenders en zijn akteurs zwaar op de proef gesteld heeft: met af en toe pech tijdens de opnamen, wisten ze zelf niet hoe hun opzet ging eindigen. Toch zijn ze er goed van afgekomen, en hebben ze bereikt wat zich vaag in hun geest aftekende. In deze zin is IM LAUF DER ZEIT feitelijk een stuk levenservaring. (uit de persmap)

Image gallery

3c3d3a44 073b 4048 a6c1 f12beb5d98b6
C6cae31a 2e74 43fd b45f 1e487917d83f

Generiek

Regisseur

Wim Wenders

Componist

Axel Linstädt

Met

Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Lisa Kreuzer

Scenario

Wim Wenders

Cinematograaf

Robby Müller

Monteur

Peter Przygodda

Producent

Wim Wenders

Meer informatie

Taal

Duits, Engels

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1976

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.