09 20 okt. '24
63d14fb2 7f4c 4cbf b788 f3f245e08304

Elem Klimov

Idi e smotri (Come and See)

Editie 1987
146' - 1985 - Oorlog, Drama, Thriller - Taal: Duits, Russisch, Wit-Russisch
Regisseur: Elem Klimov Componist: Oleg Yanchenko Met: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius, Vladas Bagdonas, Viktor Lorentz

1943. In Wit Rusland wordt het ene na het andere dorp door Hitlers Einsatzgruppen genadeloos uitgeroeid. Stilaan komt het verzet op gang. Fljora, een oudere tiener voelt dat het ook zijn plicht is om zich bij de partizanen aan te sluiten, ook al ziet zijn bevreesde moeder hem niet graag opstappen. Onder de druk van de aanrukkende Nazi's duiken de partizanen onder en bereiden een tegenaanval voor. Wanneer ze kort daarop het dorp van Fljora binnenvallen wordt zijn familie met de rest van het dorp uitgemoord. Gedoemd om verder te leven doolt Fljora met zijn vriendin Glascha door het verwoeste Wit Rusland. Een overlevingstocht door de hel die van Fljora een inwendig verscheurd wrak maakt. De twee belanden uiteindelijk in een dorp dat net door de Nazi's verlaten is. Alle bewoners zijn er door hen eerst in een grote· schuur bijeen gedreven die dan in brand is gestoken. Enkele van de moor­denaars zijn evenwel door de partizanen gevangen genomen . De kans voor wraak na geleden nederlagen? Elem Klimov maakte een uitermate aan­grijpende film door de wreedheden net niet in beeld te brengen en door de kijker gestadig oog in oog te brengen met de van schrik en ontzetting verkrampte blik van de jongen. Ga en kijk is een van de meest schokkende anti-oorlogsfilms die ooit gemaakt werden. Wie Ga en Kijk ziet verlaat de zaal dood­stil en lijkbleek. De indrukwekkende, louterende beelden over haat en vernieling blijven nog dagen nazinderen. Uiterst consequente regie. Een anti-oorlogsmonument. (vrij naar persmap)

Image gallery

63d14fb2 7f4c 4cbf b788 f3f245e08304
Eaceffd8 ec46 403d 9625 8fdba3db0ca7

Generiek

Regisseur

Elem Klimov

Componist

Oleg Yanchenko

Met

Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius, Vladas Bagdonas, Viktor Lorentz

Scenario

Elem Klimov, Aleksandr Adamovi

Cinematograaf

Alexej Rodionov

Meer informatie

Taal

Duits, Russisch, Wit-Russisch

Productielanden

Rusland

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?