09 20 okt. '24
Cdbc9856 7766 4cc1 9678 b6f51d7fb04d

Les Blank

Hot Pepper

Editie 1981
54' - 1973 - Documentaire, Muziek/Musical - Taal: Frans, Engels
Regisseur: Les Blank Met: Clifton Chenier, Cleveland Chenier, Robert St. Julien

DRY WOOD AND HOT PEPPER is een tweedelige dokumentaire over het leven en de muziek in de Cajunstreek, in Zuidwest Louisiana.

HOT PEPPER neemt ons mee in de muziek van Clifton Chenier en de bronnen ervan: het stedelijk en landelijk Louisiana. De grote Creoolse accordeonist vermengt rock en blues met zijn unieke versie van "Zydeco" muziek, een vibrerende kombinatie van Franse Cajun met Afrikaanse ondertonen. Naast scènes van Clifton's optredens in oververhitte danszalen volgt de film zijn muziek door de bayous en de landweggetjes (enkele van de beste staaltjes van Blank's fotografie) en tot in de straten en de huizen van de mensen. De Cajuns zijn een francofone minderheid in Louisiana, waarvan ze met ± 1 miljoen, 1/3 van de inwoners uitmaken. Ze stammen af van de Franse kolonisten uit Acadië, die daar verdreven werden door de Engelsen ( ± 1755) en voor het grootste deel in Louisiana (toen Frans) terecht kwamen. Daar vermengden ze zich met Indianen en ontsnapte negerslaven. Nu vormen ze een ethnisch homogene groep.

De huidige Cajunmuziek is voor het dansen opgevat. Er zijn diverse invloeden (blues, country and western, Engelse en Franse volksmuziek), maar ze heeft een volledig eigen karakter door de gebruikte instrumenten (viool, accordeon en "tit fer" = triangel) en door de belangrijke rol van de zang, waarin vocale improvisatie een grote plaats inneemt. Sinds de opkomst van de versterkers, koncentreert de accordeonist zich op zijn rechterhand, met opzet het soms vervelend "trekken" achterwege latend, wat hem toelaat sneller te spelen, enkele bijkomende tonaliteiten te gebruiken, weliswaar soms een beetje smokkelend met de harmonie.

Image gallery

700a864e b9f9 4949 b782 6807894c323c
Cdbc9856 7766 4cc1 9678 b6f51d7fb04d

Generiek

Regisseur

Les Blank

Met

Clifton Chenier, Cleveland Chenier, Robert St. Julien

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1973

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?