09 20 okt. '24
79f33579 753a 486f bc48 69109d2da1fd

Eliseo Subiela

Hombre mirando al sudeste (Man Facing Southeast)

Editie 1988
105' - 1986 - Mysterie, Sciencefiction, Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Eliseo Subiela Componist: Pedro Aznar Met: Lorenzo Quinteros, Hugo Soto, Inés Vernengo
De revelatie van het Festival van Toronto 1986 was ongetwijfeld deze Argentijnse film van Eliseo Subiela, een weinig bekende filmmaker over een psychiater die in een ernstige identiteits- en beroepscrisis komt door een patient die beweert van een andere planeet te komen.
Hombre Mirando ... is een aangrijpende, diepgaande en intelligente fabel over geloof, waanzin en geneeskunde. Daarin wijkt hij nogal af van wat de Europeaan verwacht, of gewend is, van de Latijnsamerikaanse film. Plaats van de handeling is voor het grootste deel een hospitaal voor geesteszieken, waar de gescheiden en wat levensmoede dokter Denis op zekere dag een nieuwe zonderling over de vloer krijgt: een man die beweert dat hij van een andere planeet afkomstig is. Het duurt echter niet lang tot Denis inziet dat Rantes, deze nieuwe patiënt, ànders is dan de meeste andere patiënten. Deze Rantes is immers een briljant muzikant en hij boezemt natuurlijk ontzag in bij de andere patiënten. Rantes blijkt bijzonder intelligent, lijkt geen verleden te hebben en herhaalt dat hij naar de aarde gekomen is om slachtoffers van de aardse terreur te helpen. Elke dag staat hij op hetzelfde uur op de binnentuin van het ziekenhuis en tuurt naar het zuidoosten.
Denis aarzelt om hem als 'gek' te bestempelen. Wat graag zou hij het mysterie van die Rantes willen ophelderen en even graag zou hij Rantes willen vertrouwen. Maar er hebben enkele ongewone gebeurtenissen plaats die al zijn theorieën doen wankelen.
Subiela’s film munt uit door zijn geraffineerd spel met vermoedens van dokter en toeschouwer, door de wijze waarop hij een hypothese opstart om die vervolgens weer aan het wankelen te brengen. Hij werd daarin geholpen door het knappe spel van Hugo Soto, die zeer overtuigend is en door het intrigerende spel van Lorenzo Quinteros, wie de twijfel en de groeiende wanhoop over zijn onvermogen een steekhoudende diagnose te stellen op het gelaat te lezen staat. Subiela slaagt erin zijn film dezelfde ongedefineerdheid mee te geven als zijn hoofdfiguren: gaat het hier om een soort ‘science fiction’ film , over een psychologische studie, over een farce ... ? (wp)

Image gallery

1668abd9 0255 4675 a427 05bbbf0ac367
79f33579 753a 486f bc48 69109d2da1fd

Generiek

Regisseur

Eliseo Subiela

Componist

Pedro Aznar

Met

Lorenzo Quinteros, Hugo Soto, Inés Vernengo

Cinematograaf

Ricardo de Angelis

Monteur

Luis César D'Angiolillo

Producent

Hugo Lauria

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Argentinië

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?