0ae6551a e760 41c8 add8 e71bd3b8bf39

Ben Sombogaart

Het Zakmes

Regisseur Ben Sombogaart Componist Karel von Kleist, Roger Verhaart
86' - 1991 - Drama, Familiefilm - Taal: Nederlands
Mees en Tim zijn vrienden. Maar op de eerste dag in groep drie komt Tim met slecht nieuws: over een aantal weken gaat hij verhuizen. En niet zomaar even om de hoek, nee, een machtig eind weg -helemaal naar Flevoland! Tim vermoedt dat hij daar heel anders lezen en schrijven zal moeten leren, in een andere taal - Flevotaal b.v. De jongens komen er snel achter dat dat onzin is, maar het idee van vreemde talen is geboren en ze amuseren zich met een door henzelf bedachte taal.
Op de dag van het afscheid weten ze niet goed wat ze tegen elkaar moeten zeggen. Verlegen spelen ze wat met het grote rode zakmes dat Tim als herinnering van een buurman heeft gekregen. Als de juf langs komt stoppen ze het mes snel weg, want juf is nog fanatieker tegen zakmessen dan hun ouders ... Die avond ontdekt Mees het zakmes van Tim in zijn broekzak - daar had hij het blijkbaar snel weggestopt.
Mees voelt zich een dief. De volgende ochtend spoedt Mees zich naar het huis van Tim maar hij is te laat: het huis is leeg. Mees probeert zijn probleem voor te leggen aan de volwassenen in zijn omgeving, maar zij hebben geen tijd of willen niet luisteren. En als de juf het zakmes van Tim ook nog eens afpakt, ziet Mees zich genoodzaakt om het écht te stelen en dan is er werkelijk niemand meer die hem kan helpen - hij is nu immers een échte dief en moet dus zwijgen ...

Image gallery

0ae6551a e760 41c8 add8 e71bd3b8bf39

Generiek

Regisseur

Ben Sombogaart

Componist

Karel von Kleist, Roger Verhaart

Cinematograaf

Reinier van Brummelen

Monteur

Herman P. Koerts, Rimko Haanstra

Producent

Burny Bos / Bos Bros Productions

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

Nederland

Scenario gebaseerd op

"Het Zakmes" ( Sjoerd Kuyper)

Jaar

1991